• Koçoğlu Tavukçuluk & Kümes Ekipmanları San.Tic.Ltd.Şti

Tavuk Kümeslerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

izmir tavuk ciftlikleri

Tavuk Kümeslerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Günümüzde pek çok kişi tavuk yetiştiriciliği işini yapmak istemektedir. Ancak tavukların beslenmesi, barınma ihtiyacının karşılanması gibi temel faktörler bireylerin kafasının karışmasına neden olur. Bu doğrultuda tavuk kümesi oluşturmak isteyen kişiler için detaylı bir rehber hazırladık. Siz de tavuk kümesine sahip olmak istiyorsanız bu yazıyı rehber alabilirsiniz. Şimdi gelin tavuk kümeslerinde dikkat edilmesi gereken noktaları hep birlikte inceleyelim.

 

Tavuk Kümesi Güvenliği

İlk olarak, kümesin avcıları önlemeye yardımcı olduğundan emin olmalısınız. Bu, tavukları her zaman serbest dolaşmalarına izin vermek yerine, uygun bir kümes içinde tutmanın başlıca avantajlarından biridir. Kümes tavuklarınızı sadece yanlardan değil yukarıdan da korumalıdır. Tavuklarınıza ulaşmaya çalışan yırtıcı hayvanlar arasında tilkiler, şahinler, kediler ve köpekler bulunur. Tavuk teline bakarken, herhangi bir istenmeyen ziyaretçinin tavuğunuzun evine girmesini önlemek için en az 10 mm x 10 mm veya daha küçük bir boyutu tercih etmelisiniz.

Tavuk Kümesi Havalandırması

İdeal bir tavuk kümesinin, tavuklarınızın herhangi bir tür solunum yolu hastalığı geliştirmesini önlemek için yeterli havalandırma sağlaması da gerekecektir. Tavuklar genellikle bu tür koşullara özellikle eğilimlidir. En iyi havalandırma yöntemi kümes metrekaresine göre fan sistemidir. Profesyonel fan kullanılması gerekmektedir. Fan çalışma sistemi dakika da dur-kalk şeklinde olmalıdır. Zamanlayıcı konularak en ideal kümes havalandırması yapılabilir.

tavuk kumes ekipmanlari
tavuk kumes ekipmanlari

Tavuk Kümesi Temizliği

Tavuklar doğal olarak dağınık hayvanlardır. Ancak doğru kümes alırsanız temizlik kolayca halledilir. Çıkarılabilir zemin tepsileri ve temizlemesi kolay tünekler mutlaka sahip olunması gereken şeylerdir. Kümesin düzenli temizlenmesi tavuklarınızın sağlığı ve mutluluğu için önemlidir. Kümes altlığı dediğimiz kısıp tavukların verimi ve sağlığı açısından çok önemlidir. Kuru ve nemsiz olmalıdır. Çok çamur ve ıslak zeminler tavuk sağlığı olumsuz etkilenmektedir. Kümes içinde kullanılacak suluk sistemleri kaliteli olmalıdır ki damlama yapmasın. Ayrıyetten kümes çatısı kesinlikle kaliteli ve izoleli olmalıdır. Kümes çatısından terleme olmamalıdır. Kümes zemini, çatıdan dolayı ıslanırsa kanatlılar için yine sıkıntı olacaktır.

Tavuk Kümesi Tünekleri

Yükseklik söz konusu olduğunda, kümesinizin tünek  sağlayacak kadar büyük olması gerekir. Burası tavuklarınızın uyuyacağı yerdir. İdeal olarak, tünekler yaklaşık 5 cm genişliğinde olmalı ve doğal tutuş için kare kenarlara sahip olmalıdır. Her bir tavuğun her iki yanında en az 5 cm boşluk olması için tüneklerinizde yeterli alan bırakın. Bizim sistemlerimizde tüneklik için 20*30 1,5 mm kutu profil kullanılmaktadır. Örnek kurduğumuz kümeslerde detaylıca görebiliriz. Tinekliğin amacı tamamen tavukların uyumasını karşılamak değil aynı zamanda kümes içinde ki alanı da genişletmektir.

Tavuk Kümesi Yerleştirme Kutuları

Tavuk kümenizin yeterli sayıda yuva kutusu olduğundan emin olun. Her dört tavuk için bir yuva kutusu bulundurmalısınız. Yuvalama kutularının zeminden veya kümes zemininden birkaç cm yukarı kaldırılması gerekir, ancak en alttaki tünek kadar yüksek olmamalıdır.

Tavuk Kümesi Alanı

Tavuk kümeslerinin ölçüsü kümes içinde ki tavuk sayısıyla orantılıdır. Metre kare başına düşen tavuk sayısı 6-8 adete kadar ideal sayılır. İklimi ve kümes çeşitliliği farklı olan kümeslerde bu durumda esneme olur.  İdeal kümeslerde iç ekipman sistemi çok önemlidir. Bu sistem de tavukların yerleşim alanı ve yemlik-suluk hususları önem arz eder. Ekipmanların kapladığı alanlarda dikkate alınmalıdır. Kümes içinde ki dağılımı en ideal seviyeye getirmeniz gerekmektedir.

13 Replies to “Tavuk Kümeslerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler”

  1. TAVUĞU GŌNDERDİĞİNİZDEN KAÇ HAFTA SONRA YUMURTLAMAYA BAŞLIYOR

    1. Merhabalar Mustafa bey, 16 haftalıklar 3-4 hafta sonra en geç yumurta verimine başlar.

    2. Merhaba korgoyla koytavl siparişi

      1. Merhabalar Samet bey, maalesef.

  2. Merhabalar memleketim Kars’ta selim ilçesi ne bağlı köyde çiftlik kurmak istiyorum yumurta üretimi üzere bilgi ve desteğe ihtiyaç duyuyorum nasıl bir yol izlerim

    1. Merhabalar Musa bey, kafanıza takılan veya öğrenmek istediğiniz sorular var ise buradan da sorabilirsiniz.
      Dilerseniz 0 532 505 60 77 no’lu telefondan bana da ulaşabilirsiniz.

  3. En az ne kadar gönderebilirsiniz örnek tavuklar elime geçtikten sonra 3-4 hafta içinde yumurtlamaya başlar

    1. Merhabalar Nayif bey, Ege bölgesi dışına en az gönderimimiz 200 adettir. 16 Haftalık alırsanız 2-3 hafta sonra ilk kılavuz yumurtalarını atmaya başlar.

  4. Merhaba Burak bey, Bornova da oturuyorum, size uğrayıp elden 3 tinted yarka tavuk ve 1 horoz satın alabilirmiyim? Yardımcı olabilirseniz sevinirim

    1. Merhabalar Kuzey bey, aşağıdaki linkte çiftlik adresimiz mevcuttur. Üretim tesisimize gidip yerinden alabilirsiniz.
      https://www.tavuksatisi.com/iletisim/

      1. Çok teşekkürler

  5. Merhaba. Isparta iline bağlı bir köyde arkadaşıma ait kapalı alan olarak ortalama 250 metrekare bir yer var ve biz orada yumurta amaçlı tavuk yetiştiriciliği yapmayı planlıyoruz. Yumurta konusunda verimli olan tavuk cinsi olarak ve mevzu bahis alan için kaç tavuk almak gerek bu konuda bir öneriniz olursa müteşekkir olurum. Saygılarımla, iyi çalışmalar.

    1. Merhabalar Şeyda hanım, bulunduğunuz iklime ve daha çok kümesinize göre ırk seçimi de değişebilir. Sektörde ki 3 ırkımız da aslında bölgenize uygundur. Sadece şartlara el verişli ve iklime baktığımızda Lohman-Ataks tercih edebilirsiniz. 250 m2 kapalı alanda 1.800 ile 2.000 tavuk rahatlıkla bakabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.