Yumurta Çiftliği Hakkında En Gerçekçi Bilgiler
İnsanoğlunun en temel besin maddelerinin başında yumurta gelmektedir. Dolayısıyla bu talebi karşılayacak yumurta çiftliği sayısı ülkemizde yeterince mevcuttur. Dünya da tavukçuluk sektörü önemli pazara hitap etmektedir. Ülkemizde bu pazardan çok büyük bir pay sahibi konumundadır. İç piyasa ve orta doğunun %60 yumurta talebini Türkiye gerçekleştirmektedir. Ülkemizde kafes tavukçuluğu ve gezen tavukçuluk diye 2 çeşit üretim vardır. Kafes tavukçuluğunda yumurta üretimi kapasite olarak en yüksek seviyedir. Kayıtlı ve kayıtsız olarak tahminen 80 milyon civarı canlı yumurta tavuğu bulunmaktadır. Bunun %80 kısmı kafeslerde üretilen yumurta tavuklarıdır. %20’lik kısım ise gezen, salma ve organik yumurta üretimi olarak belirlenir.
Yumurta Çiftliği Nasıl Kurulur ?
Yumurta çiftliği açmak için öncelikle ideal tavuk türünü doğru seçmek gerekir. Burada yine kafes tavukçuluğu mu yoksa gezen tavukçuluk mu yapacaksınız bunu belirlemeniz gerekir. Ülkemizde kafes tavukçuluğunda kullanılan tavuk çeşidi beyaz yumurtacılardır. Ligorin, Hyyline, Nickchick ırkları bunların başında gelir. Gezen tavukçulukta ise yumurtalar renkli olur. Kahverengi ve açık tonlarında ki yumurtalar genelde organik yumurta, köy yumurtası diye adlandırılır. Salma tavukçulukta Lohman Brown, Ataks ve Tinted ırkları tercih edilir. Yumurta üretimi yapacaklar eğer çok yüksek kapasiteli bir yumurta çiftliği düşünüyorlarsa kafes tavukçuluğunu tercih etmeliler. En düşük 10.000 kapasiteden başlayan bu tesisler 1 milyon kapasiteye kadar gitmektedir. Gezen ve salma tavukçulukta ise ticari olarak 500 kapasiteden başlayıp 10.000 kapasiteye kadar gider.
Kafes Tavukçuluğu ile Gezen Tavukçuluk Arasındaki Farklar Nelerdir ?
Kafes tavukçuluğu belirli bir kapalı alan içerisine katlı kafesler ile yapılmaktadır. Her bir göze ortalama 5-6 tavuk sığacak şekilde önlerinde yem, kafesin üst kısmında su olacak şekilde beslenmelerini yaparlar. Pisliklerini altta bulunan otomatik banda yaparlar ki sürekli dışarıya pislikleri atılır. Katlı ve sıralı sistem olarak tavukları bir nevi hapis ederler bu sistemler Avrupa da yasak olmasından dolayı ülkemizde de zenginleştirilmiş kafes sistemi adıyla birazcık daha yaşam alanları büyütülerek yapılmaktadır. Yumurta üretimi açısından ciddi kazançlı gözükse de vicdani olarak istenilmeyen sistemdir. Tavukların tamamen hapis edilişi bir çok hayvan severi üzmektedir. Bunlarla alakalı ciddi imza kampanyası yapılmaktadır. Kafessiz Türkiye adı altında yürütülen kampanyaya bir çok vicdanlı insanın gönüllü olmasıyla birlikte, büyük gıda firmaları ve kuruluşlar kafes yumurtası kullanımından vazgeçmiştir. Ünlülerinde katılımıyla kampanya büyümüş olup, hedefine ulaşıncaya kadar da devam edecek gibi gözüküyor. Koçoğlu Tavukçuluk olarak bizlerde bu yürütülen kampanyayı desteklediğimizi bildirir ve her zaman yanında olduğumuzu ifade etmek isteriz.
Gezen Tavuk sistemi ise tavukların tamamen özgür bir şekilde kümes içinde ve kümes dışında beslenerek, doğal bir şekilde yaylımlarını gerçekleştirdiği ve yaylım sırasında yeşillik ve böcek gibi ilave besinleri tükketiği bir sistemdir. Vicdanen de olması gereken bu sistem ülkemizde son yıllarda yumurta üretimi konusunda bir çok tüketicinin talebi doğrultusunda yeni iş kapısı olmuştur. Doğal yumurta, köy yumurtası, gezen tavuk yumurtası, organik yumurta gibi isimlerinin konulduğu bu sistem yumurta üretimi konusunda ülkemizde hızlıca büyümektedir. Son yıllarda organik tarımın ve yiyeceklerin üretilme talebi büyük bir Pazar ağı olarak görülmektedir. Özellikle e-ticaretin bu sektörde ki satış yardımı bir hayli fazladır. Yumurta çiftliği kuran bir çok üretici, ürünlerini internet sitesi, e-ticaret siteleri ve sosyal medya üzerinden pazarlamaktadır.
Yumurta’nın Faydaları Nelerdir ?
Yumurta, en ucuz protein kaynağı olarak bilinen bir gıda ürünü olmakla birlikte, kullanıldığı alan ve sektör bir hayli fazladır. Uzmanlar tarafından her gün 1 yumurta tüketilmesi şiddetle önerilmektedir. İçerisinde ki protein, vitamin ve mineraller insanda ki kas yapısını, kemik yapısını geliştirmektedir. Özellikle göz sağlığı konusunda çok faydalıdır. Yeni doğan bebeklerin iskelet sistemi, zihinsel gelişimi konusunda da bir çok uzman görüş ortaya atılmıştır. Yumurta içerisinde bulunan yağların da bir çok faydası bulunmaktadır. Beyin ve özellikle sinir sistemi konusunda çok faydalıdır.
Taze Yumurta Nasıl Belli Olur ?
Yumurtanın tazeliğini bir çok tüketici az çok bilmektedir. Bunun için uzman olmaya gerek yoktur. Bir çok insan yumurta kırarken mutlaka hafifçe çalkalar bu yöntem en bilinen yöntemdir. Eğer yumurta içeride sallanıp ses çıkartıyorsa beklemiş bayat yumurta anlamına gelir. Diğer bilinen bir yöntem ise ışık tutup içinde baloncuk ve hava boşluğuna bakmaktadır. Diğer bir yöntem ise suyla doldurulmuş bir kaba yumurtalar atılır, dibe batmayan yumurta bayat olarak algılanır içerisine dolan hava neticesinde suyun üstüne çıkar buda bayatladığını gösterir.
Sizde yumurta çiftliği kurmak ve açmak gibi bir düşünceniz var ise firmamızın anahtar teslim kümes paketlerini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.
Slm bana 20 tavuk lazım
Merhaba 20 dönüm arazim var ben bir bayanım ve devlet destekli tavuk ciftligi kurmak istiyorum nasil yardimci olabilirsiniz
Merhabalar Tuğba hanım, kadın girişimci olarak bu işe başlama isteğiniz çok güzel, fakat devletin şu an herhangi bir hibe ve desteği maalesef yok. KOSGEB’in kadın girişimciler için bazı yatırımlar için finans desteği oluyor fakat kanatlı sektöründe kümes kurulumu ve tavuk alımı için henüz alabilen olmadı. Dilerseniz KOSGEB ile görüşüp bu konuda daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Iyi günler ben organik tavuk yumurta çiftliği kurmak istiyorum yardımcı olurmusunuz
Merhabalar Zeki bey, 0532 505 60 77- 0554 950 94 30 iletişim numaralarımızdan arayıp bilgi alabilirsiniz.
Selamulayküm gezen tavuk işi yapmayı düşünüyorum bana nasıl yardımcı olabilirsiniz 1000 adet lik bir kümesinin maliyeti ne kadar birde ataksmı tintetmi önerirsiniz yer uşak
Merhabalar Ramazan bey,
1.000 Kapasiteli Çadır Kümes 215.000 + KDV
1.000 Kapasiteli Prefabrik Kümes 300.000 + KDV
Bulunduğunuz bölgeye tüm ırklar uygundur.
11.11.2022 tarihinde fiyat verilmiştir.
Selamünaleyküm hayırlı işler 1000 yumurta tavuğu yapmak istiyorum bana maliyeti ne olur
Merhabalar Efendim, Çadır ve prefabrik olarak 1.000 kapasiteli kurulumlarımız mevcuttur.
1.000 Kapasiteli Çadır Kümes : 265.000 + KDV
1.000 Kapasiteli Çadır Kümes : 360.000 + KDV
23.02.2023 tarihinde fiyat verilmiştir.
Yardım ci olurmusunuz bana tavuk çiftliği açsan
Merhaba iyi günler 300 yumurta tavuğu yapmak istiyorum maliyeti ne olur
Merhabalar Hasan bey, Çadır olarak ve prefabrik olarak yapabiliriz.
Anahtar teslim paketlerimiz en düşük 500 kapasiteli oluyor fakat sistem 500’lük olup içine 300 tavuk alabilirsiniz.
Detaylar için 0532 505 60 77 nolu telefondan beni ararsanız daha net yardımcı olabilirim.
çif sarılı yumurta için ne yapmalı
çift horoz alacan