• Koçoğlu Tavukçuluk & Kümes Ekipmanları San.Tic.Ltd.Şti

Yumurta Tavuğunun Tarihçesi

organik cadir kumes

YUMURTA TAVUĞUNUN TARİHÇESİ

Sülüngiller ailesinin uçamayan bir türü olan tavuğun kökeninin, Güney Asya’da ki Hindistan’daki kırmızı Hint kuşundan geldiği öngörülmektedir. Tavuk, evcilleştirilmesi ve üreme hızıyla insanoğlunun ala vazgeçemeyeceği bir kanatlı haline gelmiştir. Bu becerisinin karşılığı olarak 25 milyarlık nüfuslarıyla dünya üzerindeki en kalabalık kanatlı türüdür. Dünyanın her yerinde kendisine yaşam alanı oluşturma becerilerinin en büyük sebebi insanlar tarafından çok değerli görülmesidir. Yumurta tavuğunun tarihçesi de böylelikle başlamış oldu.  Gittiğiniz her ülke ya da kıtada farklı türlerde tavuk ile karşılaşmanız mümkündür.  Bunun en büyük sebebi birçok tavuk ırkının bulunmasıdır.  Bu ırklardan bazıları etlik yetmişinciliğine uygunken bazıları yumurtalık türler arasına girer.

Tavuk Irkları

  • Saf Irklar
    1. Plymouth Rock

Amerikan ırkı olan ve ülkemizde pleymut olarak da bilinen türdür. Yumurta tavuğunun tarihçesinde önemli bir yere sahiptir. Bir çok yumurtacı melez tür bu ırktan melezlenmiştir. Zebra desenli tüy yapısıyla sergilik olarak da değerlendirilmiştir.

  1. Wyondotte

Amerikan melezi olarak geçer ancak saf ırk olarak değerlendirilir. Değişik renklerdeki varyeteleri bulunur.

  1. Rhode Island Red

Yine bir Amerikan ırkı olan Rhode Island Red adını Amerika’daki eyaletten alır. Yumurtacı bir türdür. Yumurta verimliliğinden dolayı yumurtacı türlerin melezlendiği saf ırklardan bir tanesidir. Sert iklim koşullarına adapte olabildiklerinden aynı zamanda dayanıklı bir türdür.

  1. New Hempshire

Yine kolay hastalanmayan sağlam bir ırk ile karşı karşıyayız. ABD menşeili bir ırk olan New Hempshire hem yumurta verimliliği ile hem de et tutması ile iki yönlü verim sağlayan bir ırktır.

  1. Brahma

Adından da anlaşılacağı üzere Asya kökenli bir tavuk ırkıdır. 4,3 kilogramdan 5 kilograma kadar çıkan bu ırk etlik tavuk üretiminin vazgeçilmezidir.

  1. Cochin

İyi bir ebeveyn olarak nitelendirilen Cochin ırkı tavukları iyi bir gurk olma potansiyeline sahiptir. Sergi hayvanı olarak da kullanılan bu ırkın yumurta verimliliği yoktur. Etlik bir ırk olarak değerlendirilmektedir.

  1. Langsha

Çin menşeili bir tavuk ırkı olan Langsha ırkı hem etlik hem yumurtalık olarak değerlendirilir. Paçalı diye tabir edilen tüylü bir ayak yapısı vardır.

  1. Denizli

Uzun ötüşü ile meşhur horozları vardır ve en uzun öten cins olarak dünya rekorları vardır. Öterken nefessiz kalıp bayıldığı videolara internetten erişebilirsiniz. Yumurta ve et faydaları için üretilir ancak genelde sergi hayvanı olarak bakılırlar.

  1. Leghorn

Ülkemize ilk gelen yumurtacı tür Leghorn ırkıdır. Marketlerde çok sık gördüğümüz beyaz yumurtanın atasıdır. Gurk becerileri düşük olan bu ırkın et verimliliği de yoktur. Beyaz kabuklu yumurta veren tüm tavuklar bu ırkın melezidir diyebiliriz.

  • Melez (Hibrid) Irklar
    1. Lohman

Yumurtacı bir türdür. Neredeyse en verimli yumurtacı tür desek yalan olmaz. Hem günlük yem tüketim miktarları bakımından hem de 16 hafta gibi kısa bir sürede yumurtlama dönemine geçmeleri bakımından oldukça verimlidir. Yılda ortalama 320 adet yumurta verir ki bu hiç azımsanmayacak bir verimdir. Kahverengi renkli yumurtaları vardır. Uzun uğraşlar sonucu farklı tavuklardan melezlenmiş sağlam yapılı bir ırktır.

  1. Atak-S
  2. Yerli bir hibrit türüdür. Neredeyse Lohman cinsi kadar yumurta verimliliği vardır. Özellikle salma tavukçulukta tercih edilen bir ırktır.
  1. Lingorin

Çift amaçlı bir türdür. Hem etlik hem de yumurta verimliliği yüksek bir ırktır. Salma yumurtacılıkta kullanıldığı takdirde organik tavuk eti olarak satılabilmektedir yumurtlama döneminin sonlarında.

İnsanoğlu en verimli gıda kaynağını tarihte birçok kez daha iyi bir ırk ortaya çıkartmak için melezleştirmiş ve bu ırklar meydana gelmiştir.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.