TAVUKTAN DAHA FAZLA YUMURTA NASIL ALINIR?
-Yumurta nedir?
Beslenmemizde önemli bir yeri olan yumurta, proteini en yüksek besindir denebilir. Yumurta proteininin tamamı insandaki vücut proteinine dönüşmektedir. Bu yumurta yağlarının ise %33’ü doymuş, %16’sı kadar çoklu doymamış ve kalan %64’ü ise tekli doymamış yağ asididir. Yağ, temelde, yumurtanın sarısındadır. Burada demir, A vitamini, B vitaminleri vardır. C vitamini hariç hepsinden bazı parçalar bulunmaktadır.
Yumurtalarda hava boşluğu yer almaktadır. Bu hava boşluğu tavuk yumurtladıktan sonra oluşmaktadır Bu ise yumurtanın tazeliğini göstermektedir. Yumurtada bulunan hava boşluğu, tavuk yumurtladıktan sonra oluşmaya başlar ve bu hava boşluğu ne kadar küçük ise yumurta o kadar tazedir. Bu yumurta boşlukları büyüdükçe yumurta eskir demektir.
-Tavuklar Ne Zaman Yumurtlamaya Başlar?
Tavuklar aslında civcivdirler. Büyümeleri halinde tavuk olurlar. Tavuk ırkına göre bu süreç ortalama 4 buçuk ve 8 ay arasında gerçekleşmektedir. Bu tavuktan tavuğa ve yöntemden yönteme farklılık göstermektedir. Organik tavuklar daha geç yumurtlayabilirler ancak hibrit yumurta tavukları ise üç buçuk ay gibi kısa bir zamanda yumurtlayabilmektedirler. İlk yumurtalar daha küçük olur ve kış mevsimine denk gelen yumurtalama süreçleri de Mart ayına kadar ertelenebilmektedir bunun temelinde de tavuğun sıcak ortam ihtiyacı söz konusudur.
Her tavuk için bu değişmektedir. Örneğin;
-Gurk tavuklar için: Ortam basit ama geniş ve ferah olur.
-Özgür yetişen tavuklar için: Eğer tavukları açıkta tamamen özgür bırakarak yetiştiriyorsanız kümes sadece geceleme ve yumurtlama alanı olarak kullanılmaktadır. Bu durumda, kümesin iç kısmının genişliği temelde daha fazla tavuk kapsamıyla sağlanmaktadır. Önemli olan daha çok tavuk ve daha geniş kümestir. (Metrekareye 3 tavuk şeklinde)
-Dar alanda beslenen tavuk: Kümesin içi burada daha önemlidir. Tavuk sürekli kümeste gezineceği için adım atacağı ferah bir alan olması önemlidir.
-Tavukların Yumurtlama Saati Var Mıdır?
Genelde çoğu tavuk ve ırkları sabah-öğle arasında yumurtlamaktadır. Yumurtlama saati önemlidir çünkü tavuğun bir daha ne zaman yumurtlayacağını da anlatmaktadır.
-Tavuklarda Yumurta Verimi Neden Düşer ve Neden Artar?
Tavukların normal yumurtlama dönemini etkileyen pek fazla neden olabilmektedir. Burada, son zamanlardaki değişimler temel neden olabilmektedir.
-Beslenme Problemleri: Tavuk için gerekli besin karışımları bazen değişiklik gösterebilmektedir. Buna dikkat etmek önemlidir ve tavuğun sağlığı için de temel gerekliliktir. Dikkat edilmesi gerekenler ise şunlardır:
-Bozuk Yem
-Yanlış Yem
-Sorunlu Yem
-Yetersiz Yem
-Yem Türünde Değişiklik
-Yem Markasında Değişiklik
-Yaş: Hayvan yaşı sebebi ile yumurtlamayabilir. Yanlış tavuktan yumurtlama beklemek doğru olmayacaktır elbette. Buna dikkat etmek ve hayvanın takibini yapmak önemlidir. Tavuğu alırken de yaşını bilerek almak mantıklı olacaktır.
-Tüy Dökümü: Bu durum fizyolojik ve doğal bir olaydır. Kanatlı hayvanlarda doğal biçimde gerçekleşmektedir. Günlerin kısalmasından ve göç mevsiminden dolayı bu durumla karşılaşmak olasıdır. Tüy dökümü yumurtlama sonrasında gerçekleşir. Yumurtlama sonrası yıpranan vücutlarını dinlendirme ve onarım için geçerli süreç sağlanır bu şekilde. B vitamini ve başka katkılar ile bu durumun hızlandırılması ve desteklenmesi önemlidir. Olumlu sonuç almayı etkiler.
-Stres: Oldukça büyük bir sorundur. Tıpkı insanlardaki gibi stres odaklanmayı ve üremeyi engeller. Stres anında tavukların odak noktası da üremek olamaz. Yumurtlama dönemlerinin sağlıklı geçmesi önemlidir ve bu dönemlerde tavukların sağlıklı bir psikoloji içerisinde olup stressiz olmaları da yumurtlama dönemin direkt etkiler. Bu strese kümesin kendisi veya yer değişiklikleri sebep olabilmektedir. Tavuğun alıştığı ortamından koparılması veya kötü ve sağlıksız, dar bir kümes ortamı tavuğu ciddi manada olumsuz etkiler ve strese sokar. Yırtıcı hayvanlar da bu stresin temel sebebi olabilir. Bölgedeki diğer hayvanlar, özellikle de sesi veya tehlikesi ile tavukları tedirgin etmektedirler.
-Işıklandırma: Tavukların yumurtlama sürecinde günde 14-16 saat ışık alması sağlanır. Ortalama olarak bu süreç yeterlidir. Ancak bazı durumlarda değişiklik gösterebilmektedir. Özellikle kış ayında kısalan günler ile verimlilik düşer ancak aydınlatma ile bu durumun olumsuz etkisinden kurtulabilinmektedir.
-Isı: En düşük vücut ısısı 23 derecedir. Bu sıcaklığın altında tavuklar genellikle sıcak kalmak için daha fazla vücut ısısı çalıştırırlar ve bu onları zorlar. 23 derecenin üstünde ise tavuklar kendilerini soğutmaya çalışmaktadırlar. Ortalama ısı önemlidir ve yumurtlamada temel etkidir.
-Hastalıklar: Semptomlar hemen görülmeyebilir ancak sonrasında önlem almak da oldukça zor olabilir hatta geç kalınmış olabilir bu sebepten tavukların düzenli kontrolleri ve aşılarının yapılması önemlidir.