Tavuk Üretim Süreçleri
Ülkemizde en çok tüketilen beyaz etlerin başında tavuk gelmektedir. Özellikle tavuk etinin yanısıra, vermiş olduğu yumurtası için üretilmektedir. Tavuk üretimi yapan kişiler ise özellikle tavukları üretirken, belli aşamalara tabi tutmaktalar ve sonrasında seri olarak üremelerini sağlamaktadırlar. Tavuk üretim süreçleri ise, belli aşamalar ile gerçekleşmektedir.
Bu aşamaları şu şekilde sayabiliriz.
- Damızlık olarak civciv almak ile tavuk üretim aşamaları başlamaktadır.
- Daha sonra ise, 24 hafta gibi bir süreçte beslenmeleri sağlanmaktadır.
- Bu süreçten sonra ise tavuklar yumurtlamaya başlamaktadır.
- Bu süreçten sonra kuluçkahane aşaması başlamaktadır.
Daha sonra ise kuluçkahane’de 21 gün gibi süre sonunda yumurtlamaya başlamaktadır ve içlerinden civcivler çıkmaktadır.
Bu şekilde üretim aşaması devam etmektedir. Daha sonra dünyaya gelen civcivler, sağlık kontrollerinden geçerler. Eğer civcivlerin yumurta verme ile ilgili sorunları ortaya çıkarsa, etçil olarak beslenmeye başlarlar.
Tavukların Yumurta Üretim Aşamaları Nasıldır?
Tavuk üretim süreçleri belli bir zaman gerektiren işlemdir. Tavuk gibi kanatlı hayvan besiciliği yapan yerler, belli üretim aşamalarından geçtikten sonra çok sayıda tavuğun yumurtalarının meydana gelmesini sağlamaktadırlar. Eğer kaliteli bir tavuk yumurtası alınmak istenirse ve sağlıklı tavuklara sahip olmak istenirse, tavukların iyi bir şekilde beslenmesi gerekmektedir. Aynı zamanda gerekli olan sağlık kontrollerinin ve ilaçlarının verilmesi, son derece önemlidir. Çünkü bir tavuğun hastalık kapması, diğer tavuklara sıçramasına neden olacak ve bu durum ise yetiştiricisine maddi olarak zarar verecektir.
Yumurta veren tavukların ırkı ne kadar kaliteli olursa olsun eğer beslenmeleri kaliteli değilse, bu durum pek fayda sağlamayacaktır. Tavuğu yumurtası için besleyen kişi ise, tavuktan yeterli verimi alamaz.
Tavukların yumurta üretim aşamaları şu şekilde olmaktadır.
- Tavukların beslenmeleri.
- Tavukların vermiş olduğu yumurtaların toplanması.
- Daha sonra yumurtaların paketlenmesi.
- En sonda ise dağıtım işlerinin yapılması.
şeklinde olmaktadır. Tavuğun kaliteli olarak beslenmesi ise, ekonomik olarak fazla yumurta vermesini sağlayacağı gibi, hastalıklardan korunarak daha fazla yumurta verimi elde edilecektir.
Tavuk Üretim Süreçlerinde Beslenmenin Önemi
Tavuk üretimi için en önemli şey tavukların beslenmesidir. Tavukların üretim süreçlerinde iyi bir şekilde beslenmesi, hem ekonomik olarak hem de tavukların sağlıkları açısından çok fayda sağlamaktadır. Tavuğun hem yumurtası, hem de eti için tavuk üretimi yapan yerler, bu şekilde ekonomik kazanç sağlamaktadırlar. Tavuğun cinsinin hem yumurta vermesi açısından, hem de kaliteli bir et alma açısından önemi de, direkt olarak beslenmesi ile ilgilidir. İyi bir şekilde beslenen tavuğun yumurtası kaliteli olur.
Kaliteli olduğu gibi, tavuk sağlıklı kalır ve düzenli olarak yumurta vermeye devam eder. Tavuk üretiminde beslenme yapılırken hayvana verilecek olan yem iyi olmalıdır. İyi bir yem ile beslenen tavuklar, her zaman için yumurta verimini fazla vereceklerdir. Düzenli olarak hayvanların sağlıklarının korunması için yapılacak olan ilaçlamalar, beslenme kadar önemlidir. Tavuk üretiminde hayvan beslenmesi yapılırken, hayvana verilecek olan yemlerin bilinen markalardan olmasına ise dikkat edilmelidir.
Tavuk Üretim Sürecinde Kuluçkahane Aşaması
Üretim aşamasında olan tavukların beslenmesinden sonraki en önemli aşaması ise kuluçkahane’dir. Tavuk üretimi için damızlıktan gelen yumurtaların kuluçkahane’ye alınması ve 21 gün gibi süre içerisinde burada tutularak, kuluçka süresinin tamamlanması beklenmektedir. Süresi dolduktan sonra ortaya çıkan civcivlerin gerekli sağlık kontrolleri yapılır ve yeterli sağlık tetkiklerinden sonra, ne amaçla yetiştirileceklerine karar verilir. Kuluçkada bulunan yumurtaların içerisinden civcivlerin çıkması için, bazı önemli şeylere dikkat etmek gerekmektedir. Bunların başındıa ise, ortamın sıcaklığı gelmektedir. Kuluçka makinesine alınmış olan yumurtaların yeterli sıcaklıkta olmaları, gününde ortaya civcivlerin çıkmasını sağlayacaktır.
Tavuk Üretim Sürecinde Yumurta Aşaması
Tavuk üretiminde tavukların yumurtlaması, belli bir haftadan sonra olmaya başlamaktadır. Tavuklar 24 hafta sonunda bakıma alınırlar. Bu haftadan sonra yumurtlamayan başlayan tavukların yumurtaları kuluçkaya alınırlar. Tavukların yumurtlama aşamaları devam ederken en zirve noktaya ise 30 uncu hafta’da gelinir. Bu haftada ise tavukların yumurtlama verimliliklerinin artma meydana gelir. Tavukların yumurtlamasında 64 üncü haftaya gelindiğinde ise, yeterli olan verimlilikte düşüş meydana gelir. Tavuk üretimi yapan kişiler 24 ile 64 hafta arasında yumurtlayan tavuklarından iyi verim alır ve bu süreç içerisinde meydana gelen yumurtalar, daha fazla civciv vermesi için kuluçkahane’ye alınırlar.
64 hafta sonunda tavukların yumurta verimliliği düşmesi sonucunda ise, yumurtası için beslenen tavuklar eti için beslenmeye başlanır ve bu haftadan sonra kesilmesi için, kesimhaneye götürülür. Bu üretim süreci ise bu şekilde devam eder.
Tavuk Üretim Sürecinde Sağlık Kontrolleri Aşamaları
Tavuk üretiminde nasıl hayvanların beslenmelerinin kaliteli olması gerekiyorsa, bir o kadar da önemli olan tavukların sağlık kontrollerinin yapılıyor olmasıdır. Tavuk gibi kanatlı hayvan yetiştiriciliği ve üretimi yapan kişilerin anlaşmalı olduğu veteriner hekimler bulunmaktadır. Yetiştiricilik yapan kişilerin ise veteriner hekim bulundurma zorunluluğu bulunmaktadır. Anlaşmalı olduğu veteriner hekimler, tavuk üretimi yapan yerlerde bulunan tavukları belli aylarda sağlık kontrollerinden geçirmektedirler. Tavukların daha iyi yumurta verebilmeleri ve aynı zamanda uzun ömürlü olmaları için daha fazla yaşamaları için, içtiği sularına ilaçlar katmaktadırlar. Bu katılan ilaçlar, tavukların hasta olmalarını önlemektedir. Bu şekilde hem daha uzun süreli yaşayarak, daha fazla yumurta üretimi yapılmaları sağlanmaktadır.
Eğer üretim aşamasında bir tavuk hastalanırsa ve salgın boyutuna gelmemesi için hastalanan o tavuk, diğer tavuklardan ayrılır ve gerekli tedavisi yapılır. Bu şekilde diğer hayvanlara hastalık bulaşması önlenmiş olur. Bu durum ise yetiştiricisine ekonomik olarak katkı sağladığı gibi, tavuk ölümlerinin olmamasını sağlar. Bu şekilde tavuk üretimi yapan yer, daha fazla civciv verecek tavuğa sahip olur.
Tavuk Üretim Sürecinde Veterinerler Tavukların Kontrollerini Hangi Zamanlarda Yapıyorlar?
Tavuk üretimi yapan işletmenin anlaşmalı olduğu veteriner ve ziraat mühendisleri, kuluçka sonrasında dünyaya gelen civcivleri, belli bir süre kalmaları için kümeslere yolluyorlar. Bu süre ise 45 gün oluyor. Haftada 1 sefer kümeste olan civcivler ziyaret edilir ve 2 kilo 200 gram ağırlığa ulaştıkları zaman ise, kesilmesi için kesimhane’ye gönderilmektedir. Eğer 1 hafta gibi bir süreçte civcivler ziyaret edilmez ve gerekli sağlık kontrolleri yapılmazsa, oluşabilecek hastalığın önüne geçilmesi zor olacak ve bu hastalık kümes içerisinde bulunan diğer civcivlere bulaşma riskinin fazla olmasını sağlayacaktır. Bu yüzden düzenli olarak civcivlerin kontrollerinin yapılması, gerekli olan ilaçların hayvanlara verilmesi gerekmektedir.
Tavuk Üretim Sürecinde Olan Civcivlerin Yetişme Aşamaları
Üretim aşamasında olan tavukların vermiş oldukları yumurtalar ve içerisinde çıkacak olan civcivlerin yetişmesi, oldukça önemlidir. Çiftliklerde yetişen civcivlere veteriner hekimler, gerekli olan aşıları haftada bir defa ziyaret ederek yapmaktadırlar. Kuluçkanelerde bulunan civcivlerin sağlık kontrollerini yapan ve gerekli olan ilaçları veren veterinerler, yetişip büyümeleri için çiftlikler içerisinde bulunan kümeslere sevk etmektedirler. Bu yerlere gelen civcivler ise, iyi şartlarda bakılması gerekmektedir. Özellikle civcivlerin sağlıklı beslenmeleri gerekmektedir. Kümeslerinde büyümesi için gerekli olan şartların, kendileri için uygun olması gerekmektedir.
Civcivlerin yaşayacakların kümeslerin havalandırması, soğutması, ısınması, önemli bir yer teşkil etmektedir. Daha sonra bu şartlar oluştuktan sonra, hayvanlara verilecek olan yemlerin kaliteli olması ve daha sonra sularının düzenli olarak değişmesi gerekmektedir. Civcivlerin büyüyerek piliç olmaları, hijyenik bir ortam sürecinde daha kısa olacaklar ve sağlıklı bir görüntü kazanacaktırlar. Eğer kümes içerisinde bulunan civcivlerin daha iyi bir piliç ve sonrasında tavuk olması için, yemlerinin mısır ağırlıklı olmasına dikkat edilmelidir. Düzenli olarak ilaçlarının verilmesi, sularının temiz olması da daha kaliteli bir tavuk üretim sürecinin olmasını sağlayacaktır.
Tavuk Üretim Sürecinde Helal Üretimin Yapılma Aşamaları Nasıldır?
Tavuk üretimi yapan bazı işletmeler, helal sertifikası almaktadırlar. Bu sertifikayı alan firmaların tavuk üretim süreci aşamaları belli kurallar çerçevesinde olmaktadır ve akabinde kendilerine helal tavuk üretim sertifikası verilmektedir. Bu sürecin başında ise, civcivlerin anlaşmalı olan tavuk çiftliklerine teslim edilmesi ile başlanmaktadır. Daha sonra ise, mısır ağırlıklı yemler hayvanları verilir ve sonrasında 40 ile 45 gün arasında bir beslenmeye tabi tutulurlar. Bu süreç içerisinde büyüyerek kesime hazır gelen tavuklar, kesilmeleri için tavuk entegre tesislerine getirilmektedirler.
Daha kolay kesim yapılması için bacaklarından asılmaktadırlar. Kesim sonrasında tavukların kanatlarından her hangi bir zedelenme olmaması için, elektrikli suda sersem hale getirilmektedir. Kesimi yapacak olan kasaplar, besmele çekerek kanın akacağı yere alıyorlar. Hayvanın kesilmesi yapıldıktan sonra, tüylerinin yolunma işlemine tabi tutuluyor. İlaçlı ve sıcak suda haşlanma aşamaları yapılıyor. Tüyler yolunduktan sonra, kafa tamamen koparılıyor. Hayvanın iç organları alınıyor ve daha fazla raf ömrü olması için, ilaçlı su ile yıkanma yapılıyor. Daha sonra soğutma alanına alınan hayvanlar, tartım ve paketleme işlemlerine tabi tutuluyor. Bu şekilde helal üretimin yapılma aşamaları sonlanıyor.
Beyazlardan 30tavuk 2horoz alabilirmiyiz tekirda kapaklı