• Koçoğlu Tavukçuluk & Kümes Ekipmanları San.Tic.Ltd.Şti

Tavuk Sağlığında Dikkat Edilecek Noktalar

kanatlı sağlığı

TAVUK SAĞLIĞINDA DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR

Yeni bir tavuk alındığında, bu tavuğu sağlıklı yetiştirebilmek için dikkat edilmesi gereken birkaç husus vardır. Bu yazımızda tavuk sağlığında dikkat edilecek noktalara değineceğiz.

Yeni bir tavuk alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Öncelikle tavuğun sağlığı önemlidir. Bu sebeple bedensel kontrol yapılır. Burun delikleri ve gözleri kontrol edilmelidir. Gözlerinde akıntı olmamalıdır. Tırnakları ve parmakları gözlemlenmelidir. Tüylerinin parlak olması da önemli bir husustur. Ayaklarının pürüzsüz olmasına dikkat edilmelidir. Düzgün açılan gaga yapısına sahip olup olmadığına bakılır. Kanat altlarında bit olup olmaması da kontrol edilmelidir.

Yeni alınan tavuk, diğer tavuklarla hemen aynı ortama koyulmalı mıdır?

Kesinlikle hemen aynı ortama koyulmamalıdır. Yeni alınan hayvanda olan bir hastalığın kümesteki bütün hayvanlara bulaşma riski oldukça fazladır.

Yeni bir tavuk alındığında ne yapılmalıdır?

Öncelikle tavuk ayrı bir yere koyulmalıdır. Alındığı ortamdaki sıcaklık vb. fiziki şartlar aynen sağlanmalıdır. Tavuk bir süre gözetim altında tutulmalıdır. Bunun sebebi hayvanda herhangi bir hastalığın olup olmadığını anlayabilmektir. Tavuğun iç parazitlerine de bakılmalıdır. Tavuk yaklaşık bir hafta kadar diğer hayvanlarla farklı ortamda tutulur. Yemeğini kendisi yer ve bu süreçte hayvan gözlemlenir. Eğer bir sorun görülmez ise diğer hayvanlarla aynı kümese konulabilir.

Tavuklarda diğer evcil hayvanlar gibi aşı olmalı mıdır?

Evet, tavuklar içinde aşılar mevcuttur. Parazit aşısı bunların başında gelir. Ayrıca anti bakteriyel olup olmadığına da bakılmalıdır. Aşı bu yönde yapılmalıdır. İğne ile yapılan aşılar dışında yemlerine veya sularına karıştırılarak verilen aşılarda bulunmaktadır. Bu aşılar kullanım açısından daha yaygındır. Aşıların yapılma nedeni çoğunlukla tavuğu hastalıklardan korumaktır. Yumurtadan çıktıktan sonra yapılan aşıları genellikle damız işletmeleri yapar. Diğer aşıları yetiştirici kendisi yapmalıdır.

Tavuklar nasıl beslenir?

Bu konu biraz tartışmalıdır. Mera ve ticari besleyiciler olarak ayrılmıştır. Mera tarafındaki tavuklar gezerek kendi yiyeceklerini kendileri bulurlar. Solucan, böcek vb. yiyecekleri seçme hakkı tamamen tavuğundur. Tavuk sağlığında dikkat edilecek noktaların en başında tavuğun gezerek yemlenmesi gelir. Tavuklar bu durumda bazı otları da köklerinden koparmayarak tüketirler. Fakat kış aylarında tavuklar genellikle kümeslerinden çıkmak istemezler. Bu sebeple üreticiler hazırda bulunan yemleri de kullanmak zorundadırlar. Bu yemlere ticari besleyiciler demekteyiz. Bu yem kutularında ise genellikle yonca, mısır, soya ve pamuk tohumları bulunur. Bu yem kutularındaki yiyecekler tavuklar için enerji kaynağıdır. Oldukça besleyici olduğu kesin bilgidir. Ayrıca yumurtlama çağındaki tavuklar için yumurtlamaya teşvik edicidir.

Tavuklar için kum önemli mi?

Özellikle otlamayan tavuklar için kum çok büyük önem taşır. Tavukların dişleri bulunmaz. Bu sebeple besinleri sindirmelerinde kum büyük rol oynar.

Tavuklar için zararlı bitkiler bulunur mu?

Tavuklar sizin bilmediğiniz bitkileri yememelidirler. Özellikle it üzümü bitkisi denilen patlıcan, patates, domates vb. bitkileri tavukların otlatıldığı alandan çıkartmak gerekir.

Tavuk yemi seçimleri nasıl olmalıdır?

Bu durum tavuğun büyüklüğüne göre birkaç değişiklik gösterir. Tavuğun yem seçimi de sağlığı için başrol oynar. Örneğin; civcivler için daha küçük taneli yemler tercih edilmelidir. Sindirimi kolay ve protein yönünden zengin olmalıdır. Yumurtlama döneminde fazla protein içermeyen yemler verilirken, yumurta döneminde ayrı yemler seçilmelidir. Arada sırada beslemelere tahıllarda eklenebilir. Hormonlu yemlerden uzak durulmalıdır. Daha çok organik yemler tercih edilmelidir.

Tavukların sevdiği yeşil bitkiler nelerdir?

Tavuklar en sık yonca bitkisini yemeği tercih ederler. Aynı zamanda marul ve lahanada sevdikleri yeşil bitkilerdendir.

Tavuk kümesleri nasıl olmalıdır?

Tavukların yaşadıkları yer olan kümesler de sağlıkları için oldukça önemlidir. Kümesler çok sıcak veya soğuk olmamalıdır. Kümesin çevresinde tavuğun gezmesine ve yemlenmesine engel oluşturacak tümsek gibi yapılar bulunmamalıdır. Kümes ıslak olmamalı ve tavukların sulukları her gün kontrol edilmelidir. Kümesin temiz olması bit, pire gibi parazitlerden korunmak için önem taşır. Kümese dışarıdan giren herkesin arınık olması gerekir. Kümese kuş, kedi gibi hayvanların girmesi engellenmelidir. Bu hayvanların kümese ve dolayısıyla tavuklara parazit bulaştırma olasılığı yüksektir. Her kümesin kendine ait aleti, araç ve gereçleri bulunmalıdır. Başka kümesler ile ortak alet kullanımı mümkün değildir. Rutin kontroller ve aşılar atlanmamalıdır. Tavuklar oluşacak herhangi bir hastalıkla tek yöntem aşıdır. Zamanında yapılmış aşılar dışında tedavi yöntemi ya çok azdır ya da hiç yoktur. Bu hastalığın türüne göre değerlendirilir.

Tavuk hastalıkları nelerdir?

Tavuk hastalıkları olarak; kronik solunum yolları hastalığı, beyaz ishal, kanlı ishal, yalancı veba, kanibalizm, tavuk tifosu ve parazitleri sayabiliriz.

Aşı dışında, tavukları hastalıktan korumak için ne yapmalı?

Tavuğun sağlıklı ve organik yem yemesi, bakımlı olması (temiz, iyi derecede ısıya sahip, güvenilir kümeste yaşaması ) hastalıklara yakalanmasını zorlaştırır. Bakımlı tavuk güçlü tavuktur. Güçlü tavuklar çok zor hastalanırlar.

2 Replies to “Tavuk Sağlığında Dikkat Edilecek Noktalar”

  1. Kaç haftalık ataks lar

    1. 16 haftalık olarak gönderiliyor.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.