• Koçoğlu Tavukçuluk & Kümes Ekipmanları San.Tic.Ltd.Şti

Tavuk Hangi Bölgelerde Daha İyi Yetiştirilir?

tavuk yetiştirme

Tavuk Hangi Bölgelerde Daha İyi Yetiştirilir?

Kümes hayvancılığı ülkemizde diğer Avrupa ülkelerine oranla daha fazla yapılmaktadır. Bu nedenle de hızla gelişmiştir. En çok beslenen kümes hayvanı da tavuktur. Ülkemizde yetiştirilen tavuk sayısı 350 milyona yakındır. Her geçen günde tavuk çiftliklerine olan ilgi artmaktadır. Son on sene içerisinde tavuk çiftliklerinin artmasıyla tavuk oranı da %20 artmıştır.

’Tavuk hangi bölgelerde daha iyi yetiştirilir?’’ diye sorulduğunda karşımıza ilk çıkan bölge Ege’dir. Manisa-Afyon ve İzmir de ciddi büyüklükte yumurta üretim tesisleri bulunmaktadır.

Tavukçuluk Hangi Bölgede Yapılmalıdır?

Ülkemizde kümes hayvancılığında en çok tercih edilen tür tavuktur. Bölge olarak ülkemizin tüm bölgeleri ve iklim koşulları tavukçuluğa uygundur. Yeni teknoloji ile birlikte tavuğun ideal tüm yaşam ve ortam koşulları sağlanmaktadır. Özellikle de Ege ve Marmara bölgesinde tavuk işletmeleri çok fazladır. Peki buralarda işletme kurarken nelere dikkat edilmelidir? Bunları şu şekilde sıralamak mümkündür;

  • Tavuk çiftliğinin kurulacağı yer şehir ve satış merkezlerine yakın olmalıdır.
  • Kümesler soğuk ve sert rüzgarları almamalıdır. Güneş alan bir alana kurulmalıdır.
  • Tavuklar için çevre koşulları çok önemlidir. Besleme ve iklim faktörleri önem taşır.

Kümes Hayvancılığı Nedir?

Kümes hayvancılığı kaz, tavuk, hindi ve tavuk gibi kanatlı hayvanların besiciliğidir. Ülkemizde en çok tavuk besiciliği tercih edilir. Tavuk kişi başına en çok düşen hayvandır. Son rakamlara bakıldığı zaman yıllık tavuk eti tüketimi 20 kilodan fazladır. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte tavuk çiftlikleri artmıştır. Hem ülkemizde çok tercih edilir. Hem de yurtdışına ihracat yapılır. En çok tavuk sattığımız ülkelerin başında Rusya yer alır.

Ülkemiz tavuk yumurtası üretiminde Avrupa ülkeleri arasında üçüncü sırada yer alır. Yıllık yumurta üretimi 20 milyardan fazladır. Doğal ortamlarda yetiştirilen tavuklardan organik yumurta alınır. Tavuk üretimi özellikle büyük şehirlere yakın yerlerde yapılır. Buralarda kurulan çiftlikler sayesinde ihtiyaç karşılanır.

Tavuk En Çok Hangi Şehirlerde Yetiştirilir?

Ülkemizde kümes hayvancılığı en çok Ege bölgesinde yapılmaktadır. Özellikle de Manisa da 40 milyondan fazla kümes hayvanı bulunur. İzmir tarım ve sanayi şehri olduğundan tavuk çiftliklerinin en çok bulunduğu yerlerden birisidir. Burada 20 milyondan fazla hayvan vardır. Ardından Afyon gelir. Marmara ve İç Anadolu bölgelerinde Ege’den sonra gelir. Marmara bölgesinde nüfus yoğun olduğundan tavuk eti ve yumurta üretimi fazladır.

Kümes Hayvancılığında Dikkat Edilmesi Gerekir?

Tavuk eti hem protein oranı yüksek olması hem de fiyatının uygun olması nedeniyle en çok tercih edilen ettir. Kırmızı et insan sağlığı için çok faydalı olsa da yüksek fiyatları yüzünden insanlar daha çok beyaz ete yani tavuğa yönelmektedir. Eğer kümes hayvancılığı için çiftlik kurmayı düşünüyorsanız bir takım şeyleri göz önüne almanız da fayda vardır.

  • Tavuk besiciliği için kurulan tesislerin büyük şehirlere yakın olması gerekir. Çünkü büyük şehirlerdeki insanların tavuk eti ve yumurtasına olan talebi daha fazladır.
  • Tesis temiz olmalıdır. Tavukları hijyenik ortamda beslemelidir.
  • Tavuklara uygun yemler yedirilmelidir. Onları besleyen ve zarar vermeyen yemler temin edilmelidir.

’Tavuk hangi bölgelerde daha iyi yetiştirilir?’’ sorusunun cevabı da tabi ki sanayinin geliştiği yerlerdir. Yani Ege ve Marmara’dır. Ardından İç Anadolu bölgesi gelir. Ama tabi ki ülkemizin iç kısımlarına gidildiğinde büyükbaş hayvancılığa daha çok rastlanır.

Tavuk Çiftliği Açma Maliyeti

Ülkemizde kümes hayvanlarına olan ilgi fazladır. Özellikle de tavuk besiciliği bunun başında gelir. Çünkü tavuk etinin besin değeri yüksektir. Ayrıca kırmızı ete oranla çok daha uygun fiyatlara sahiptir. Kümes hayvancılığı yapmayı düşünenler tesisi büyük şehirlere yakın yerlerde kurmalıdır. Bunun için başlama sermayesi değişkenlik gösterir. Tesis ölçeğe, çiftlik yerine ve kullanılan teknoloji türüne göre değişir. Eğer küçük ölçekli bir yer açacaksanız yani ortalama 500 kapasiteli bir yumurta çiftliğini baz alırsak 50.000 TL üzerinde bir sermaye gerekmektedir. Orta ölçekli 2.000 ve üzeri çiftliklerde ise 200.000 Tl üzeri bir sermaye gerekmektedir. Prefabrik Kümes Kurulumu ve Çadır Kümes Kurulumu şeklinde anahtar teslim kurulumlarımız vardır. Sitemizden daha detaylı maliyetini inceleyebilirsiniz.

Kümes Hayvancılığı

Kanatlı hayvanlar olan tavuk, hindi, ördek, devekuşu, bıldırcın ve kaz gibi türler vardır. Ekonomik değeri olan tavuk ise hem eti hem de yumurtası için tercih edilir. Ülkemizde hayvancılık sektöründe kümes hayvancılığı en gelişmiş ve en teknolojik sektör olarak yer alır. Tavuk yetiştiriciliğinde üretim süresi çok kısadır. Alanında yoğun üretim yapılır. Yemin ete dönüşmesi oranı yüksektir. İç gücü tarım sektörüne oranla düşüktür. Eğer tavuk eti ve kırmızı eti karşılaştırırsak tavuk eti oldukça ucuzdur. Kolesterol ve yağ oranı düşüktür. Tavuk etinin sindirimi kolaydır. Besin değeri açısından iyi bir protein kaynağıdır.

Tavukçuluk endüstri sektöründe hızla gelişmektedir. Et tavukçuluğu ve yumurta tavukçuluğu insan beslenmesinde önemli bir gıdadır. Yumurta anne sütünden sonra insanın en çok ihtiyaç duyduğu besinlere sahiptir. Yüksek sindirilebilme özelliği sayesinde vücuda büyük bir fayda sunar. Yumurtanın içerisinde A, D, E, B vitaminleri vardır.

Tavuk etinin bu kadar çok tercih edilmesi besin değerinden kaynaklandığı gibi ekonomik olarak da uygun olmasından kaynaklanır. İstatistiksel verilere baktığımız zaman büyükbaş hayvancılığından daha çok tercih edildiğini görebiliriz.  Tavuk eti ülkemizde çok fazla tercih edildiği gibi yurtdışına da çok fazla ihraç edilir. Özellikle de en çok ihraç edilen ülke Rusya’dır. Tavuk besiciliği yumurtası açısından da çok önemlidir. Yumurta üretimi yurtdışına da ihraç edilir. Her geçen günde tavuk etine olan talep giderek artmaktadır. Başta büyük şehirler olmak üzere ülke genelinde yaygındır.

5 Replies to “Tavuk Hangi Bölgelerde Daha İyi Yetiştirilir?”

  1. Merhaba, benim adım Tahir, ben Kazakistan’dan bir çiftçiyim, ihracat için satılık aspir tohumlarım var, hacim 5000 ton, işbirliği ile ilgileniyorsanız, +77078977499 whatsapp, telgraf yazın veya arayın.

  2. Karadeniz bölgesin de organik tavukculuk yapılır mı

    1. Yapılır

  3. güney doğuda adıyamanda yetiştiricilik yapmayı düşünüyorumda kanatlı sektöründen önerdiğiniz bi hayvan varmı hindi ördek gibi yada tavuk mu daha elverişli iklime şimdiden teşekkürler

    1. Merhaba Haydar bey, yumurta tavukçuluğunu öneriyorum

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.