Gezen ve Salma Tavukçuluk için Tavuk Çiftlikleri Nasıl Olmalı ?
Günümüzde birçok alanda devlet desteği olduğu bilinmektedir bu desteklerin aynı şekilde tavukçuluk içinde yapıldığını ve tavukçuluğun büyümesi gelişmesi yanı sıra bu işe yeni başlamak isteyenler ve yeni girişimcilerinde faydalanabileceği şekilde düzenlendiğini hatırlatmak isteriz bütün.
Bunlar ile birlikte bu fırsatları değerlendirmek isteyen çiftçilerde bunlardan faydalanarak gerekli ihtiyaçlarını karşılayarak daha verimli olarak tavuk yetiştirme alanında verimli olarak çalışmalar yapmaya devam etmektedirler.
Bu başvurular için istenen bazı evraklar ve yapılması gerekilen işlem sonucu bu imkân ve olanakları kullanabilecekleri gibi gerek yenilenmesi gerekilen araç ve gereçlerin gerek besleme çiftlik ve alanların ihtiyaçları olan yenilenmelerin daha kolay karşılanması adına önemli bir konuda yapılması gerekilenleri yapmanızı imkân sağlamaktadır.
Tabi ki tavukçuluk yapmanın da kendince zor tarafları olduğu gibi önemli birçok gereksinimleri bulunmaktadır bunları sizlere aktarmaya çalışacağız.
Tavuk Çiftliği Kurulum Detayları ;
- Öncelikle yetiştirdiğiniz tavuğun cinsini bilmenizde fayda vardır buda kullanacağınız araç ve gereçleri o yönde temin ederken daha kolay karar vermeniz için gerekmektedir.
- Tavuk çiftliğinde en önemli konulardan bir tanesi kurulan çiftliğin tavukçuluk için uygun olmasına dikkat etmek gerekir. Biliyorsunuz ki firmamız sadece gezen ve salma tavukçuluk sistemini desteklemektedir.
- Arazinin büyüklüğü ve yerleşimi hesaplandıktan sonra tavukçuluk için sırası ile tavuk kümes yapısı önemlidir. Yapılacak olan kümesler tamamen tavukların özgürlüğü ve rahatlığıyla doğrudan orantılı olmak zorundadır. Rahat bir şekilde yemlenme,su içme, yumurtlama ve uyku pozisyonları ayarlanmalıdır. Yapılan kümesler güne ışığından faydalanacak şekilde yapılmalı ve tavuk yaylım sırasında güneşten D vitamini almalıdır.
- Suluk adından da anlaşılacağı gibi sulama işlemlerinde kullanılacaktır tabi ki bunun ile birlikte su depolarının da büyüklüğü önemli bir yer tutmaktadır burada beslenilecek tavukların sayısı ve alanın yerleşimi olduğu kadar büyüklüğüne göre planlanıp hazırlanmasında faydası olacaktır. Kümes içerisinde özellikle dikkat edilmesi gerekilen nokta sulukların orantılı olarak yerleştirilmiş olmasına dikkat etmekte faydası vardır. Suluklar tavukların cinsiyetine ve yaşına göre ayarlanmasında faydalı olacaktır.
- Yem siloları otomatik yemleme yapan yem siloları hem işinizi kolaylaştıracaktır hem de daha sağlıklı ve besili tavuklar yetiştirmeniz için sizlere kolaylık sağlayacaktır.
- Aydınlatma sistemleri bu sistemleri hem kümes dışında hem de kümes içerisinde ayarlanması önemlidir. Civcivlerin büyütülmesi ve kümes içi aydınlatmalarda önemlidir bilindiği gibi özel florosanlar kullanmak sizlere daha verimli ve tasarruflu sonuçlar verecektir.
- Folluk sistemi, tamamen tavuğun kendi iradesiyle girebileceği sistemden yapılmalıdır. Tavuk yumurtlamaya oturduğunda sıkışık pozisyon olmamalıdır. Bunun için ürettiğimiz folluk sistemi tavuklar için tamamen idealdir.
- Isıtma ve havalandırma sistemleri önemli bir yer tutmaktadır burada özellikle soğuk geçen kıs aylarında sorun yaşanmaması için oldukça dikkat etmek gerekir. İklime göre kurulan kümeslerde genelde tavuk büyük haldeyse ısıtma uygulanmaz. Kümes malzeme yapısı ve tavuğun ortama yaydı ısı dengeli olup yetmektedir. Çok soğuk iklimlerde ise ekstra ısıtma ihtiyacı duyulum ortam sıcaklığı gece ve gündüz 18-28 derece arasında olmalıdır.
- Bütün bunların yanında ayrıca kullanacağınız ilaçlar ve ilaçlama pompaları ile birlikte gerekli olan küçük bir atölye buda gerektiği an bakım ve onarımların yapılabilmesi için lazım olacağını bilmenizi isteriz. Tel örgüler dışarıdan gelecek olumsuzluklara karşı korumak amaçlı olarak kullanılması göz ardı edilmemesi gerekilmektedir.
Tavuk Kümesi Biyogüvenlik Kuralları
Bütün bunlar ile birlikte bildiğiniz gibi iyi ve sağlam olarak hazırlanmış olan bir kümes sizlerin daha verimli ve sağlık ürünler elde etmeniz için dikkat etmeniz gereken konular arasında yer almaktadır. Planlama ve düzenli olarak yerleştirilmiş olması daha sonraları her hangi bir sıkıntı yaşanmaması için mutlaka göz önüne alınması gereken noktalar arasında yer almaktadır. Çevre düzenlenmesine de özen göstermekte olumlu sonuçlar için faydası olacaktır. Dış etkenlerden daha kolay koruna bilmeniz içinde uygulanmasında faydası olacaktır. Tavuk çiftliği tamamen tel örgü ile çevrili olmalıdır. Dışarıdan gelebilecek yabani hayvanlara karşı bu detay önemlidir. İl ve ilçe tarım işletme numarası verdiği kümeslerde zorunlu tutar. Tesis girişine dezenfektan konulması ve araç ve kişilerin girişlerinde ilaçlama zorunluluğu da vardır. Yaylım alanın file ile kapatılmas, dışarıdan gelebilecek kanatlıların tavuklara temasını kesmek için istenilen diğer kuraldır. Bu tamamen zorunlu değildir. Doğal dengenin akışına aykırı bir durumdur.
Tavukların Beslenme Kuralları ;
Tavukçulukta bilindiği gibi yemlemede önemli bir konudur tavukların cinslerine göre yemlendiğini ve bu konuda uzmanlardan destek almanın sizlere her zaman faydası olacaktır buda daha verimli sonuçlar almanız ile birlikte daha sağlık tavuk yetiştirmenizi sağlayacaktır. Tabi ki bütün bunlar ile birlikte yeşil alanların olması sizlere sadece yemlemek yöntemi ile değil gezen tavukçuluk da aranan özellikler arasında bulunmaktadır. Genelde yarka olarak satılan türler için başlangıç olarak büyütme-geliştirme yemi önerilir. %5 randımana geldikten sonra yumurta öncesi veya direk yumurta yemi verilebilir. Firmaların kendi kurallarına göre ürettiği yem ve çeşitleri mevcuttur. Bu konuda doğru bilgiyi satın aldığınız kurumsal firmanın yetkilisinden alabilirsiniz. Yeşillik olarak tavukların en çok sevdiği bitki yoncadır, yonca içerisinde bulunan yüksek protein miktarına bağlı olarak yumurtaya da ayrı bir lezzet katmaktadır. Kök salması ve suladıkça çıkmasından dolayı da bir çok tavuk çiftliği sahibi yonca kullanmaktadır.
Çiftlik yâda tesisin içinde özellikle kullanılacak kaba talaş sizlere tavukların daha az hastalanması konusunda yardımcı olacağı gibi çıkan pisliğin aynı zamanda gübre olarak kullanabilmeniz içinde fırsat yaratmış olacaktır biliyorsunuz bu gübreler birçok alanda kullanılmaktadır. Buda kazancınıza ek katkı sağlayacak farklı bir imkân olabilir o yüzden değerlendirmenizde faydası olacaktır
Talaş kullanmanın bir diğer nedeni ise tavukları soğuktan korumak olduğu için tavuklar genelde burun ve ayaklarında üşüdüklerinden dolayı buna engel olmak adına uygulanan bir yöntemdir buda daha sağlıklı ve daha az hastalanan tavuklar olacağını göz önüne almak gerekiyor talaşın miktarı burada önemli bir yer tutmaktadır. Mümkün oldukça talaş yenilenmeli ve az olmamasına dikkat etmek gerekiyor. Eğer zemin beton ise mümkün oldukça talaş ve saman ile kapatılır ise soğuk olan ortama biraz daha sıcak olmasını hem de üşümemeleri için gerekli önlemi almış olursunuz.Yemleme dışında doğal beslenmelerine imkân verildiğinde hem daha sağlıklı hem de daha fazla yumurta alınmasına neden olacaktır bu yüzden tavuklarınıza aynı zamanda lahana, karnabahar gibi besinlerin verilmesinde faydası olacaktır doğal beslenmelerin bütün besi hayvanları gibi tavuklar içinde önemli bir yer tuttuğunu hatırlatmak isteriz.Her zaman sizlere bu konuda destek olacak birimlerden tavuk yetiştirmek ve bakımı hakkında detaylı bilgiler almanız daha verimli ve istediğiniz şekilde işler yapmanızı sağlayacaktır.
İnternet sitemizde bulunan kümes kurulumları sayfasından daha detaylı bilgi alabilir, sizler için yazdığım diğer makaleleri okuyabilirsiniz.
Yumurta ci yarka ve Etlik civciv satisiniz var mi