Tavuk Büyütme Teknikleri
Günümüz içerisinde tavukçuluğun önemli bir iş olduğunu çoğumuz biliyoruz ya da tahmin ediyoruz diyebilirim. Çünkü hem ekonomik açıdan, hem de karlılık amacı ile üretim yapılmakta olan bir iştir diyebilirim. Bazı kişiler, geçimlerini sağlayabilmek için dar bir alanda ve az miktarda hayvanlarla da bu işi yapabilmektedirler. Bu sayede üretime katkı sağlanmış olunur ve ayrıca boş zamanları ile iş güçleri değerlendirilmiş olur. Türkiye de oldukça önemli bir orana sahip olan modern şirketlerle çalışan tavukçuluk şirketleri, köyde yaşayan bir üreticiden daha fazla gelir sağlamış olur diyebilirim. Başarılı bir tavuk yetiştirmek istiyorsanız eğer, öncelikle sağlıklı ve iyi bir civciv yetiştirmeniz gerekir. Bu da civciv seçiminin iyi olması anlamına gelmektedir. Şimdi size tavuk büyütme teknikleri hakkında bilgi vermek istiyorum.
Tavuk Büyütme Teknikleri Nelerdir?
Her şeyin tekniği olduğu gibi, tavukçulukta da bazı teknikler bulunmaktadır. Eğer iyi bir tavukçu olmak istiyorsanız, kesinlikle bakım ve tavuk büyütme teknikleri hakkında bilgili olmanız gerekmektedir. Kuluçkadan henüz yeni çıkan bir civciv, doğduğu andan itibaren doğaya uyumlu olmaktadır. Bundan dolayı da özel bir bakıma ihtiyaç duymaktadırlar. Ve unutulmamalıdır ki, civcivi kümesini hazırlamadan yuvasına koymamak gerekir. Yoksa sıkıntı yaşarlar.
Civciv Gelmeden Önce Yapılacak Olan İşlemler Nelerdir?
1.Öncelikle civcivler kümeslerine yerleştirilmeden önce, mutlaka yuvaları temizlenmesi gerekir.
2.Zararlı hayvanların kümese girmeleri mutlaka önlemelidir.
3.Civcivler kümese gelmeden yirmi dört saat öncesinde, ana makinelerin çalıştırılması ve kümesin sıcaklık ayarının ayarlanması gerekmektedir.
4.Son olarak da, kümesin herhangi boş bir yerine ölen civciv sayısını, alınan ilaç sayısını, aşılama sayısını ve toplam civciv sayısını mutlaka yazmanız gerekmektedir.
Tavukların Beslenmesi Nasıl Olmalıdır? Ve Yem ihtiyaçları Ne Kadar Olmalıdır?
1.Tavukçuluk da en önemli unsurlardan birisi de tavuk yemidir ve bu da masraf açısından oldukça önemlidir. Sağlıklı bir beslenme programı yapılmalıdır ve tavukların ihtiyacı olan bütün besinler karşılanmalıdır. “Bunlar nasıl besinlerdir” diye sorarsanız eğer ; mineral, karbonhidrat ve yağlar gibi besin maddeleridir. Ve asla unutulmamalıdır ki, yem alırken mutlaka aldığınız firmanın iyi olması gerekmektedir. Aldığınız yemin, yukarıda saydığım besin kaynaklarını mutlaka taşıması lazımdır. Sağlıklı ve güvenilir bir firma olması şarttır. Yemi elinize aldığınız zaman eğer yem akıcı ve nemli değil ise, bu iyi bir yem demektir.
2.Normal şartlarda bakıldığı zaman bir tavuğun günlük yem miktar 130 gram oranındadır. Bu gram miktarı tavuğun cinsine göre değişiklik gösterebilmektedir.
Civcivin Basacağı Zemin Nasıl Hazırlanmalıdır?
Civciv kümesine öncelikle toz olarak kireç dökülmesi gerekmektedir. Eğer kümesiniz ızgarasız ise, saman veya talaş serme işleminde bulunabilirsiniz. Bu talaş ve samanın 10 santim kalınlığında olması gerekmektedir. Talaşın içerisinde zararlı maddelerin olmamasına mutlaka dikkat edilmesi gerekmektedir. Nem oranının mutlaka %15 gibi bir oranda olması lazımdır.
Kümeste Suluk Ve Yemliklerin Hazırlanması Nasıl Olmalıdır?
Yemlikler ve suluklar mutlaka dezenfektan edilmelidir. Sık sık yıkanmaları gerekmektedir. Sulukların akıp akmadığına mutlaka bakılmalıdır. Eğer otomatik suluk kullanıyorsanız, pas tutan parçalar varsa mutlaka temizlenmesi gerekecektir.
Tavukların Çevre Koşullarının Nasıl Olması Gerekmektedir?
1.Tavukların rahat ettiği bir ısı ayarı bulunmaktadır. Bu derecenin 18 dereceyi geçmemesi gerekmektedir. Eğer sıcaklık düşük olursa tavuk daha çok yem yemek isteyecektir ve bu durumda da maalesef ki yumurta oranı düşüş gösterecektir. Eğer sıcaklık yüksek olursa da bu sefer tavuk az yem yiyecektir ve böylece ince kabuklu yumurtlar doğurmak zorunda kalacaktır.
- Aynı şekilde eğer sıcaklık artarsa nem oranı da aynı zamanda yükselecektir. Bu kesinlikle aşırı zararlıdır. Çünkü bu durumda tavukların tüyleri pislenecekti ve kümesten amonyak gazı çıkar. Bu durumda da maalesef ki yumurtlar kirli olur.
3.Eğer kümese girdiğiniz de burnunuza kötü bir koku geliyor ise, bu durumda kümesin havasız olduğu kanaatine varabiliriz. Bu durumda mutlaka kümesi havalandırmanız gerekecektir. Tabi ki bu durumda önemli olan, tavukların fazla havaya maruz kalmamaları gerekecektir.
Işık, yumurtalama için oldukça önemlidir. Kümeste ışıklandırma yapmak istiyorsanız eğer, güneş ışınıyla ya da elektrikle bunu sağlayabilirsiniz. Ampullerin mutlaka yerden 2-3 metre yükseklikte olması gerekmektedir. Işıklandırmayı sağlamak için, 40 watlık ampuller kullanılması lazımdır.
Güzel anlatmış ilkel yolla doğada yetişen bir tavuk modern sistemde ki yumurta aynı olmaz diyorum teşekkürler hocam