Kanatlı Sektörünün Geleceği
Ülkemiz doğası, havası ve hayvan çeşitleri ile dünyadaki en güzel ülkelerin başında gelir. Kanatlı et sektöründe istikrarlı bir büyüme seyreden ülkemiz dünyanın ilk on en iyi ülkesi arasına girmiştir. Türkiye de kanatlı et üretimi 12 bin işletme de yapılmaktadır. Ülke ekonomisini doğru şekilde kullanarak ortalama bir üretimi görebiliriz. Bu bağlam da kanatlı sektörünün geleceği oldukça iyi bir gelişme gösteriyor.
Kanatlı hayvancılık sektöründe üretim kitleseldir. Bu nedenle de iç ve dış piyasasında dalgalanmalara rastlanır. Kanatlı hayvan sektörüne yatırım yapmayı düşünenler ülkenin imkanlarını doğru kullanıp ortalamanın üzerinde bir işe başlayacağını göze almalıdır.
Ülkemizde Kanatlı Sektörü
Kanatlı hayvan denildiğinde akla gelen ilk hayvan tabi ki tavuktur. Gerek kırsal gerekse büyük şehirlerin modern tesislerinde üretim ve tüketimi son derece fazladır. Bu anlamda etlik piliç yetiştiriciliği ve yumurta tavukçuluğu yapılır. Tavuk diğer hayvanlardan daha çok tercih edilen et türü olarak karşımıza çıkar. Bunun sebeplerini de şu şekilde açıklamak mümkündür;
- Üretim süresi kısadır.
- Birim alanda yoğun üretimi yapılır.
- Yemin ete dönüşmesi oranı hızlıdır.
- İş gücü yoktur.
- Kırmızı ete oranla daha ucuzdur.
- Yağ ve kolesterol oranı düşüktür.
- Sindirimi kolay olan bir besindir.
- Protein oranı çok yüksektir.
Kanatlı Sektörünün Tercih Edilme Nedenleri
Ülkemizin çokça tercih edilen etlik piliç üretimi giderek artış göstermektedir. Üreticiler ya bağımsız olarak ya da firmalarla sözleşme yaparak üretim yapar. Eğer tek başına bu işi yapacaksa altlık, civciv, yem, ilaç, kesimhane, paketleme, nakliyat, sağlık, paketleme, pazarlama gibi tüm işleri kendisi yapmalıdır. Ama entegre bir firma bunları kendisi üstlenir.
Et tavukçuluğunda kafes tercih edilmez. Tavuklar zeminde, taşlık alanda dururlar. Birçok üreticinin tavuğa yönelmesinin çeşitli sebepleri vardır. Bunlar hem sağlık hem de ekonomik açısından değerlendirilir.
- Tavuk eti yüksek protein değerine sahip olan hayvansal bir üründür.
- Ekonomik yararı sayesinde geliri düşük olduğundan herkes tercih eder.
- Hazırlanması, pişirilmesi ve sindirimi kolay olan bir besindir.
- Tavuk eti kalp rahatsızlığı, vasküler problemleri olan ve kolesterolü olan kişiler için en ideal ettir.
- Üretimi kısa sürer. Yaklaşık 45 gün içerisinde bir tavuk üretimi olur.
- İş gücü pek fazla yoktur.
Kanatlı Sektöründe Başarı
Kanatlı sektörüne girmeden önce detaylı bir piyasa araştırması gerekir. Bunun yanı sıra sabır ve istikrarda önemlidir. Eğer başarı hedefleniyorsa bunun zaman alacağı da aşikardır. Tavuk eti üretiminde başarılı sayılmak için bakanlığın yayınladığı üretim yöntemlerine bakmak yararlı olacaktır. Bu kapsam da üretim çiftliği inşa edilip hayvanlar ona göre beslenmelidir. Yüksek verimli ırklar seçilmelidir. Besin maddelerinde iyice dengelenmiş yemler büyük yarar sunacaktır. Ayrıca Pazar şartları da yakından takip edilmelidir.
Dünyada Kanatlı Sektörüne Bakış Açısı
Kanatlı sektörünün geleceği her zaman parlaktır. Sadece ülkemizde değil tüm dünyada en çok tüketilen besinlerin arasında yer alır. Ülkemizde üretim miktarı çok fazladır. Bu üretim birçok ülkeye ihraç edilir. Bu ülkeler şu şekildedir;
- Irak
- Hong kong
- Kongo
- Suriye
- Özbekistan
- Katar
- Suudi Arabistan
Sıralamalar yıldan yıla değişiklik gösterse de daha çok bu ülkelere ihracatlar yapılmaktadır. Tavuk etinin yurtdışında da bu kadar talep edilmesinin nedeni ülkemizdekiyle aynı sebeplere bağlıdır. Beyaz et yurtdışındaki insanların sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmeleri açısından tercih edilir. Yıllar geçse de bu düşünce sabit kalmaktadır.