TAVUK ÇEŞİTLERİ
Tavuk çeşitleri denilince akla yüzlerce isim geliyor. Ancak kategorize etmek mümkün. Böylece daha kolay incelenebilir.
- 1-SÜS TAVUK CİNSLERİ
- 2-YUMURTA TAVUK CİNSLERİ
- 3-ETLİK TAVUK CİNSLERİ
1-SÜS TAVUK CİNSLERİ:
Adından da anlaşılacağı üzere dış görünüş olarak diğerlerinden ayrılan tavuk çeşitidir. Genel olarak zengin kesimler tarafından satın alınmaktadırlar. Bu yüzden süs tavuğu yetiştiriciliğinden yüklü miktarda para kazanmak mümkündür.
-Ejderha Tavuğu: İsmini ayaklarından almıştır. Vietnam’daki Dong Tao bölgesinde bulunur. Kırmızı ve kalın bacakları vardır. Bacakları insan bileği kalınlığına ulaşabilir. 6 kg ağırlığa kadar gelebildiği bilinmektedir. Etine sadece lüks lokantalarda rastlayabilirsiniz.
-İran Tavuğu: Güney Afrika’da bulunur. Etli tavuk olarak da bilinir. Bir kerede 20 tane yumurtlayabilirler, yumurtaları normallerin aksine daha küçük haldedir. Ama tadı çok lezzetlidir.
-Hint Tavuğu: Asil tavuk olarak da bilinir. Erkekleri dövüşçü ve saldırgan özelliktedir. Kas ve kemik yapıları sağlamdır.
-Endülüs Tavuğu: En dikkat çeken özellikleri tüy renkleridir. Siyah, beyaz ve mavi renkte tüylere sahiptirler. Ülkemizde bu türe pek rastlanılmamaktadır.
-Polonya Tavuğu: Rahibe Fizan adıyla da bilinir. Gövdesi siyah ve kafasında beyaz tüyler bulunur. Sakin ve uysal bir yapıya sahiptirler. Üreme konusunda verimli olmadıkları için değerli tavuklar arasında yer alırlar. Gösterişli bir yapıya sahip oldukları için şov amaçlı kullanılırlar.
-Zibrit Tavuğu: Altın ve gümüş renkte tüylere sahiptir. Agresif değillerdir, hareketli ve kendini sevdiren türdendir. Narin yapıya sahip oldukları için beslemesi de oldukça zordur. Kolay hasta olabilirler.
-Wyandotte Tavuk: Melez bir tavuk çeşitidir. Göz alıcı tüylere sahiptir. Siyah çerçeveli beyaz tüyleri vardır. Anaç duyguları gelişmiştir. Uyumlu ve sıcak kanlılardır.
-Paçalı Tavuk: Çamuru pek sevmeyen bu türler, tüyleri gelişmiş yapıdadır.
-Brahma Tavuğu: Sakin bir yapıda olduğu için bakılması daha kolay olan bir türdür. Kabarık ve gösterişli tüylere sahiptir. Bu yüzden iklim şartlarına dayanıklıdır. Eti lezzetli olsa da süs tavuğu olduğu için kesilmeye uygun görülmez.
-Cochin (Koşin) Tavuğu: Paçalı güzellerin arasından biridir. Oldukça büyük ve gösterişlilerdir.
-Habeş Tavuğu: Çok sıra dışı görünüşe sahiptirler. Beyaz, gri ve altın renklerde olanları vardır. Oldukça tüylüdürler ve tüyleri iplik yapısındadır. Bu tüyler sayesinde sadece gagaları görünür. Kendilerini sevdirmekten hoşlanırlar. Dünyanın en güzel tavuğu olarak da bilinirler.
-Sultan Tavuğu: Beyaz renge sahiptir. Oldukça tüylüdür. Paçasında ve kafasında ekstra uzun tüyler bulunur. Bu yönden dikkat çekicidir. Türkiye’de nesli tükenmiştir. Oldukça sakin ve yavaş hareket eden tipe sahiptirler.
2-YUMURTA TAVUĞU ÇEŞİTLERİ
-Ligorin Tavuk: İtalya kökenlidir. Ülkemizde en çok beslenen tavuklardan biridir. Beyaz yumurta yumurtlarlar. Az yem ile fazla yumurta verebilirler. Bu yüzden bakılması oldukça avantajlıdır.
-Sussex Tavuk: Hem etlik hem yumurtalık tavuk cinsidir. Yılda yaklaşık 250-280 yumurta verirler.
-Australorp Tavuk: İnsan dostudur ve oldukça fazla yumurtlar. Yaklaşık yılda 360 adet yumurtlarlar. Yumurtalamaya 20 haftalarını doldurduklarında başlarlar. Ancak 5 yıldan sonra verimleri oldukça düşer.
-RIR Tavuk: Çabuk gelişir. Kırmızı renkli tüyleri vardır. Yılda 250-270 arası verimi vardır.
-Lohman Tavuk: Az yem ile çok verim alınan bir türdür. Yıllık verimleri 220-250 civarıdır. Bakımı zahmetsizdir.
-Amorck Tavuk: İklim şartlarına kuvvetli direnç gösterirler. Bu yüzden hastalanma oranları oldukça azdır. Bakımı kolaydır. Yılda ortalama 240-270 yumurta verimliliğine sahiptirler. Yüksek kaliteli yumurtalar isterseniz salma olarak bakılması önerilir.
-Pleymut Tavuk: Hem et hem yumurta açısından oldukça verimlidir. Hastalıklara karşı dayanıklıdır. Şerit şeklinde tüylere sahiptirler. 18-20 haftada yumurta vermeye başlarlar. Yıllık 220-240 verimlilik sağlarlar. Et için beslendiğinde 3.5-4 kg kadar çıkabilirler. Yaklaşık 10 yıl gibi bir sürede yaşayabilirler.
3- ETLİ TAVUK ÇEŞİTLERİ
-Broiler Tavuk: Hızlı büyümeleri ile bilinirler. Etlik piliç olarak yetiştirilirler. Yaklaşık 40-50 günde kesilebilir büyüklüğe erişmiş olurlar. Bu yönden tercih edilme oranı yüksektir. 45 gün gibi kısa bir sürede kesilebilecek hale yani 2-3 kg haline gelebilirler.
-Sasso Tavuk: Organik et tüketiminde önemli rol oynarlar. Broiler kadar hızlı gelişim göstermeseler de 60 – 70 günde 2.5 kg ağırlığına yaklaşabilirler. Fransa kökenli bir çeşittir. Su ve çevre ısısı büyümelerinde oldukça etkilidir.
DİĞER TAVUK ÇEŞİTLERİ
-Siyah Tavuk: Ayam cemani asıl ismidir. Eti, kemiği, ibiği, iç organları siyahtır. Hatta en çok ilgi çeken özelliği ise kanının bile siyah olmasıdır.
Kökeni Endonezya’ya dayanmaktadır. Farklı görüntüsü ile çok dikkat çeken bir çeşittir. Etinin de siyah olması biraz göz korkutucu olsa bile normal bir tavuk etiyle aynı tada sahiptir. Endonezya’da değer verilen bir çeşittir hatta güçleri olduğuna inanılır. Fiyatı oldukça pahalıdır. Yumurta verme konusunda ise verimsiz sayılabilirler. Yılda yaklaşık 70-90 arası verimlilik sağlarlar.
-Tüysüz Tavuk: İsrail’de bir proje kapsamında tüysüz tavuk üretilmeye başlanmıştır. Çıplak tavuk olarak da bilinir. Bu tavuklar tüyleri olmadıkları içi gösterişten oldukça uzaktırlar. Bu yüzden çok ilgi görmezler. Amaç maliyeti azaltmaktır. Tüylerle kaplı olmadıkları için dışardaki etmenlere karşı daha dayanıksızdırlar. Diğer tavuklara göre daha hızlı büyüme gösterirler. Tasarruf bakımından önemli rol oynarlar. Diğer tavuklara göre daha az yem tüketirler. Tüysüz olduklarından kolayca hastalanabilirler ve çiftleşmeleri de oldukça zorlaşmaktadır.
-Serama Tavuk: En küçük tavuk çeşitlerinden biridir. Malezya kökenlidir. Dikey duran kuyruk tüylerine sahiptir. Bu yüzden oldukça sıra dışı görünürler. Göğüsleri kabarık gibi görünür ve bacakları oldukça kısadır.
Gelip 10 adet almak istiyorum kac para cok ısteklıyım selam