Etlik Civciv ve Yumurtalık Civciv Farkları
Etlik civciv ve yumurtalık civciv farkları, civciv kalitesini etkileyen faktörlere göre şekillenmektedir. Bu farklılıklar damızlık hayvanların beslenmesinden başlar ve piliçlerin kesimi sürecine kadar devam etmektedir. Kuluçka dönemi öncesinde civcivin kalitesini etkileyen birkaç faktör bulunmaktadır. Bunlar;
- Damızlık yumurta kalitesi,
- Damızlık yumurta toplama, depo koşulları ve süreleri,
- Damızlık sürülerin genetik yapısı veya yaşı,
- Damızlık hayvanların bakım gibi faktörler olabilir.
Aynı şekilde kuluçka dönemi esnasında da etkiyen faktörler bulunmaktadır. Bu faktörler bulunulan kuluçka ortamının sıcaklık, nem gibi çevresel etmenler ile yumurta çevrilmesi ve havalandırılması gibi etmenlerdir. Son aşama ise kuluçka sonrası olarak adlandırılır. Kısacası kuluçka için seçimi söz konusu olan tavukların belirtilen faktörlere göre etlik civciv ve yumurtalık civciv farkları ortaya çıkmaktadır.
Etlik Civciv ve Yumurtalık Civciv Arasındaki Fark Nedir?
Etlik civciv ve yumurtalık civciv farkları yumurta elde edilme durumlarına bağlıdır. Etlik civciv ve yumurtalık civciv için yumurtlama yapan piliçlerin ırkları önemlidir. Irkların devreye girmesiyle verimli oldukları alanlar değişmektedir. Her iki civciv için kullanılan ırklar birbirlerinden farklıdır. Bu nedenle istenilen civciv tipine göre ırk seçimi yapılır. Doğru seleksiyonların ırklar arasında uzun yıllardan beri yapıldığı bilinmektedir. Uzun yıllardan beri yapılan bu seleksiyon ile piliç eti üretiminde kullanılan ırklar 45-55 gün geçtikten sonra kesim için gerekli yaşlarına gelmiş olacaktır. Bu süreç sonunda kesim yaşına gelen bu kanatlı hayvanlar yaklaşık olarak 2-2,5 kilo civarında bir ağırlıkta olurlar.
Yumurta üretiminde yukarıda belirtildiği üzere kullanımı söz konusu olan piliç ırkları farklıdır. Etlik civciv ve yumurtalık civciv farkları yumurtlama yapacak piliçlerin yaşama gücünden yani genetik yapısından, yumurta verimi gibi nedenlerden kaynaklanan faktörlerdendir. Fakat bu ırkların avantajları olduğu kadar dezavantajları da bulunmaktadır.
Etlik civciv ve Yumurtalık Civciv Irkları Nelerdir ve Yetiştirme Koşulları
Kırmızı etlik tavuk ırkları lezzetli bir ırktır. Bu nedenle de çokça tercih edilmesine neden olmaktadır. Ülkemizde de ağırlıklı olarak etlik tavuk olarak Fransız kökenli olan sasso ırkı kullanılmaktadır. BU ırk salma tavukçuluk sektöründe kullanılmakta ve bu sayede doğal ortamlarda hızlıca büyümektedirler. Ayrıca bu özellikleriyle ülkemizde etlik civciv için tercih edilmektedirler. Ayrıca bu ırk ile çift sarılı yumurta eldesi içinde kullanılmaktadırlar. Dez avantajı ise bu ırkın yumurta verimlerinin düşük olmasıdır. Etlik civciv için diğer bir ırk ise broiler ırkıdır. Bu ırkta salma olarak bilinen tavuk ırklarındandır. Salma tipi tavukların gelişimleri daha hızlı olmaktadır. Etlik civciv ve yumurtalık civciv farkları piliçlerin hangi tiplerine olduklarına bağlıdır. Bu şekilde beslenmeleri yapılarında değişimlere neden olur ve kullanım amaçlarına göre ayrılırlar. Yumurtalık civciv için ilk adım sağlıklı civcivler ile başlar. Civivlerin sağlık kontrolleri yapılarak yetiştirilmek üzere damızlık işletmelerine gönderilir. Burada kuluçka alanlarına getirilir. Kuluçkahanelerin temiz olması son derece önemlidir. Temizlenen alanlar içerisinde kullanımı söz konusu olan ekipmanlarında aynı derece dezenfekte edilerek temizlenmesi gerekmektedir. Dezenfekte işlemleri kanatlı hayvanları zararlı olan mikroorganizmlara karşı korur, böylece hastalanma gibi durumlara karşı korunmuş olurlar. Ligorin, ataks, lohman Brown gibi ırklar yumurtalık tavuklar olarak kullanılmaktadır. Etlik civciv ve yumurtalık civciv farkları için en etkili olan etmenler ırk ve beslenme şekilleridir.
Etlik Tavuk ve Yumurta Tavuğu Sektörleri
Etlik civciv ve yumurtalık civciv farkları, civcivlerin ırklarına bağlı olarak ve yetiştirilme ortamlarının etkilerine göre oluşmaktadır. Etçi damızlık piliçler bir kümes içerisinde 500 ile 1500 arasında değişen miktarda kümes kapasiteli alanlarda bulunmaktadırlar. Buna bağlı olarak kümesler büyük ölçekte bulunduklarından bölümlere ayrılırlar. Yer tipi kümeslerde metrekare ye 3 veya 4 adet erkek olacak şekilde ya da 5 veya 6 adet piliç konabilir. Izgara tipinde ise metrekareye 4 veya 5 adet erkek ya da 6 veya 7 adet dişi piliç yerleştirilir.
Kümes hayvancılığında ise daha ucuz ve yüksek verimli tavuklar tercih edilmektedir. Gezen tavuk yumurtası, ülkemizde büyük ilgi gördüğünden, daha çok gezen tavuk sektörüne yönelim olmuştur. Bu tercihin asıl nedeni ise doğal ortam da yetişen tavukların daha sağlıklı olmasından kaynaklanmaktadır. Etlik civciv ve yumurtalık civciv farkları yetiştirilen ortama göre de şekillenmektedir.
Etlik Civciv ve Yumurtalık Civciv Neden Birbirlerinden Farklıdır?
Etlik civciv ve yumurtalık civciv farkları, isimlerinden de anlaşılacağı üzere hitap ettikleri sektörler farklıdır. Etlik civcivler et üretimi için yetiştirilmek üzere beslenirler. Yumurtalık civcivlerin ise yumurtlama kapasitesine göre beslenme durumları ve yetiştirilen ortam düzenlenmektedir. Etlik civcivlerin daha iri yapıya sahip olmaları hem daha çok ete ulaşılması hem de daha fazla verime ulaşılması için gereklidir. Yumurtalık civcivler için ise ortamın sürekli temiz olması gerekmektedir ki hem ortamda mikroorganizma oluşumu engellenir hem de civcivlerde hastalık oluşma riski en aza indirgenmiş olur. Kısacası Etlik civciv ve yumurtalık civciv farkları, çeşitli yönleriyle değerlendirilmelidir. Buna göre yetiştirme koşulları, beslenme için gerekli olan yemler ve yetiştirme ortamları önceden belirlenmelidir. Ülkemizde etlik civciv ve yumurtalık civciv üreticileri mevcuttur. İnsanlar için gerekli olan proteinin bileşenlerini içeren yumurtalar kahvaltıda tercih nedenlerimizden biridir. Aynı zamanda sofralarımızı lezzetlendiren etli tavuklar ise vazgeçilmez yemeklerimizden biridir. Bu nedenle hem yumurtalı hem de etli tavukların insanlar için ayrı önemi bulunmaktadır.
tavuk civciv cinsleri