Vividways Sigortayla Hayatınızı Güvence Altına Alabilirsiniz...

  • en
  • de
  • tr

lohman kahverengi yumurta tavuğu

Merhaba sayın ziyaretçiler ben Burak Koçoğlu, sitemiz üzerinden sormuş olduğunuz tüm soruları tek bir başlık adı altında toplayarak daha kalıcı bilgi almınız için bu başlığı açıyorum. Sizin sormuş olduğunuz sorulara göre cevaplarımızı vereceğim inşallah size faydalı ve yararlı olur.

1- Soru:  Elinizde her dönem yumurta tavuğu bulunuyor mu ?

Cevap: Yeni çalıma sistemimiz ile birlikte 2014 mayıs ayı itibariyle Lohman Brown yarkalarımız sürekli satışta kalacaktır.

2-Soru: Lohman Brown ile Dekalb Ligorin arasındaki farklar nedir ?

Cevap: Dekalb Ligorin, Lohman Browna göre yıllık yumurta verimi olarak 20 adet daha fazladır. Ayrıca daha araştırmacı bir tavuktur. Lohman Brown ise, Ligorine göre daha 1 kg daha ağır gelmekle birlikte yumurtası bittiği zaman kesilip doğal tavuk diye yenilebilir. Salma tavukçuluk yapacaklar için Lohman Brown’un yumurtasını Ligorine göre daha kolay satabiliyorsunuz. Bunun nedeni ise toplumumuzda beyaz yumurtanın kafes yumurtası olarak öngörülmesidir. Halbuki aralarında bu konudaki tek fark yumurta kabuğunun renginin değişik olmasıdır.

3-Soru:  Neden, sadece Lohman Brown türünü öneriyorsunuz ?

Cevap:  Sizden gelen taleplere göre Lohman Brown üretimimizi 40.000 tavuktan  100.000’e çıkardık. Salma tavukçuluk yapan müşterilerimiz için 2 önemli kriter vardır. 1. yemi az yemesi 2. yumurtayı çok vermesi. Bu kriterlere en uygun ırk Lohman Brown türü olması ve ülkemizin tüm iklim koşullarına ayak uydurabilmesi balıca sebeplerdir.

4-Soru: Sizden almış olduğumuz Lohman Brown yarkalar ne zaman yumurtlamaya geçer ?

Cevap: Biz civciv döneminden itibaren, veteriner ve bilinçli kümes bakıcıları tarafından yarkaları saatlik,günlük bir şekilde sürekli kontrol ediyoruz. Bizim kümeslerimizden 16.hafta sonu yarkalar satışa çıkar. Nakliye,yol süresi ve sizin kümesinize yer değişikliği için alışması için gerekli süre 10 gündür. Aldıktan sonra 10.gün sonunda kılavuz dediğimiz ilk yumurtasını atmaya başlarlar.

5-Soru: Lohman Brown türünü günlük yem ve yumurta kapasitesi nedir ?

Cevap: 16 haftalık yarkalar günlük 90-110 gram arası yem tüketmektedir. Salma tavukçular yeşillik ve ekstra takviye yaptığı zaman alacağı yem miktarı doğadan edindiği besin miktarına göre 60-70 grama kadar düşmektedir. 1 adet Lohman Brown’ın yıllık yumurta kapasitesi 280-320 arasıdır.Salma tavukçuluk yapacak olanlar için 280 rakamı idealdir.

6-Soru: Tavuklara uygulanan aşı ve uygulamarı siz mi yapıyorsunuz ?

Cevap: 1.haftadan itibaren veteriner hekimlerimiz tarafından sürekli kontrol altında tutulur. 16.haftaya kadar tüm aşılarını firmamız yapar ve aşı kartlarını müşterilerine sunar. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile işbirliği içinde olan firmamız sürekli denetlenir ve bu denetlemelerden tam puan ile geçmektedir. Siz sadece tavuk yerine bağışıklık kazanması için yapmanız gereken bir adet 4 ‘lü Çiçek-Veba aşısı yaptırmanız gerekiyor. Bunun tedariği ile bizim veterinerimiz size yardımcı olacaktır.

7-Soru: Tavukların gagalarının kesik olması veya olmaması ne içindir ?

Cevap: Salma yapan müşterilerimiz için yarkaların gagalarını kesinlikle kestirmiyoruz. Bunun sebebi ise doğaya saldığınız zaman toprağı düzgünce eşmesi ve besin aramasıdır. Kafes tavukçuğu yapanlar için gagaları kesilir. Bunun sebebi ise tavuk sıkışık alanda birbirine zarar vermesi ve öldürmemesi içindir.

8-Soru : Kaç adet tavuk alsak, gönderim yapıyorsunuz ?

Cevap: Üretici firma olduğumuzdan dolayı düşük siparişleri pek karşılamıyoruz. Bulunduğunuz bölgeye olan sipariş yoğunluğuna göre en az 500 tavuk yollayabiliyoruz. Örnek veriyorum; Adana bölgesinden aradınız, bizim o tarafa siparişimiz oluyor alınan tüm siparişler toplanıp özel kafesli tırımıza yükleniyor ve adrese teslim dağıtılıyor. Örnek: Van’dan aradınız 500 adet istiyorsunuz, o tarafa sizden başka siparişler olmadığı için dağıtım yapamıyoruz.

9-Soru: Fiyatlarınıza KDV dahil mi ? Fatura yolluyor musunuz ? Nakliye nereye kadar getiriyor ?

Cevap: Devletimizin verdiği yükümlülüğe göre her siparişe fatura kesiyoruz. KDV’yi biz karşılıyoruz. Faturanızı yolluyoruz. Nakliye bazındaki tüm siparişler kapınıza teslimdir.

10-Soru: Tavuk çiftliği için devlet desteği, kredi ve hibe gibi destekler mevcut mu ?

Cevap: Ziraat Bankasının vermiş olduğu tarım ve hayancılık kredileri mevcut, bunu bulunduğunuz il veya ilçedeki banka şubesinden öğrenebilirsiniz. 5.000 tavukçuluk için bir desteği mevcut, teferruatını kendiniz şube ile detaylı konuşabilirsiniz. KOSGEB dediğimiz %30 hibeli %70 vadeli destekte mevcut, fakat bunu her il ve ilçeye vermiyorlar. Örnek veriyorum; Çiftliğiniz 2.000 kapasiteli KOSGEB’e gidiyorsunuz ben bunu 5.000-7.000 yapmak istiyorum arsam buna uygundur bana destek verirmisiniz diyorsunuz, KOSGEB size bir ekspertiz yolluyor yerinde inceleme yapıyor ve uygunsa kredi imkanı sunuyor.

11-Soru: Organik Yumurta Sertifikası almamız gerekiyor mu? Nasıl alabiliriz ?

Cevap: Türkiyede organik yumurta sertifikası olan 10-15 tane çiftlik vardır. Sizde organik yumurta sertifikası almak isterseniz bulunduğunuz il veya ilçedeki Tarım İl Bakanlığına başvuruyorsunuz, onlar size ekspertiz yollar. Arsanızdan toprak numunesi, suyunuzdan numüne alır ve son olarak bizimle irtibata geçerler tavuklar için numune alırlar, ve kriterler uygunsa size sertifika verirler. Bazı müşterilerimizden aldığımız telefonlara göre tarım il bakanlığı bu konu ile biz ilgilenmiyoruz diyor ve sertifikasyon firmalarına yolladığını söylüyor. Kesinlikle Tarım İl Bakanlığı sorumluluğundadır. Oradaki memur bilmiyorsa ısrar edin öğrenip size bilgi vermek zorundadır.

12-Soru: 300 – 500 – 1000 tavuk için ticari bir yükümlülük gerekiyor mu ?

Cevap: 999 tavuğa kadar devlet sizden bir şey talep etmiyor, hobi için yapılan uğraş diye ses etmiyor. 1.000 tavuk üstü için bir muhasebe ve defterinizin olması gerekiyor, market,bakkal,alışveriş merkezi ve doğal ürün satan yerlere fatura kesip yumurta vermeniz sizin için ticari bir zorunluluktur. Ben size yine de 500 tavuğunuzda olsa bir defter açtırmanızı öneriyorum.

13-Soru: Kümes yapımı konusunda proje desteği veriyor musunuz ?

Cevap: Bu konu hakkında çok fazla talep olduğu için ilk başta anahtar teslim kümes kurulumu yaptık fakat daha sonra sürekli telefondan bilgi alıp kendileri yapmaya çalıştığı için ben kendimden fedakarlık yaptım ve bu işi ticari boyuta taşımadım. Örnek projeleri ve fizibilite raporlarını sitemize ekledim ve faydalanın istedim. Tavuk aldığınızda firmamıza gelir karşılıklık birer kahve içer ve tüm bildiklerimi Avrupa standartlarına uygun kümesinizi yaptırmanızı sağlarım.

 

Arkadaşlar genel anlamda sormuş olduğunuz sorulara cevap verdim, kafanıza takılan sorular olursa iletişim numaralarımızı arayarak bilgi alabilirsiniz. Son olarak aşağı tarafa tavuk ve firma konusunda bilgi verdim, lütfen ciddiyetle okuyunuz.

Son olarak size şunları söyleyeceğim, her kimden ne tavuk alırsanız alın mutlaka aşı kartlarını görün de alın. Ben üreticiyim ve 200.000 hayvanım var ve bunların hepsine aşı yaptırmam gerekiyor,hiçbir şekilde risk alamam.  Parçacı, aracı dediğimiz kişilerin kümeslerini imkanınız var ise gidip görün size bahsettikleri gibi kümesleri var mı yok mu ? Aşı kartlarını isteyin! Tarım ve Hayvancılık izinlerini mutlaka görün, kümes numaralarını isteyin vermiş oldukları kümes numarasını Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına sorgulatın ki öyle bir kümes var mı yok mu öğrenin. Faturanızı mutlaka alın. Tavuk işi ciddi iştir, hiçbir hatayı affetmez bir tavuğa yapılmayan aşı tüm kümesi etkiler ve ciddi maddi kayıpları yaşarsınız. Ben bu işi yapacağım diyen arkadaşlar tavuklarını kesinlikle görmeden almayın ve aldığınız firma veya kişilerin yukarıda yazdığım tüm evraklarını tek tek bakın. Hayvanları gününde ve gramajında almanız çok önemlidir. Size 3 aylık hayvanı yumurtlamaya hazır diye satabilirler, bu durumda hak talep edebileceğiniz tüm evraklarınızı alın. Orijinal ırk aldığınıza dikkat edin. Horoz-Tavuk ayrımına dikkat edin. Sonuçta bu iş için ciddi sermayaler harcayacaksınız.

Sevgi ve saygılarımla.

Burak Koçoğlu

Bu yazı hiçbir şekilde kopyalanamaz veya çoğaltılamaz. Yasal hakları USD KULUÇKA VE DAMIZLIK ÜRÜNLERİ TİC. AŞ’YE AİTTİR.

Tüm Hakları Saklıdır © 2017 - Powered By Webdu